Politica statului chinez imbatraneste populatia

 

Politica chineza a unui singur copil are consecinte demografice si sociale serioase. Limitarea majoritatii cuplurilor de a avea un singur mostenitor duce relativ la mai putini tineri si mai multi oameni mai in varsta.

            China vrea sa creeze o ''Comisie Nationala de Sanatate si Planificare Familiala'' prin unirea actualul Minister  al Sanatatii  si a "Comisiei nationale a populatiei si planificarii familiale" .

            Studiul si redactarea politicilor strategice de crestere a populatiei vor fi de acum incredintate „Comisiei nationale pentru dezvoltare si reforma”, organismul de planificare economica din China.  Aceste masuri se inscriu intr-o ampla restructurare a institutiilor de stat ale Chinei, menita sa le creasca eficienta si care a fost decisa la reuniunea plenara a Parlamentului, in curs de desfasurare la Beijing, relateaza Agerpres.

            Serviciile de planificare familiala au o reputatie proasta in China, deoarece ele pun in aplicare politica unicului mostenitor, responsabila de numeroase drame, intre care sterilizari in masa, avorturi tardive sau abandonarea fetitelor.

            Politica a fost prezentata in 1978 si autoritatile chineze sustin ca va ramane in vigoare pana cel putin pana in anul 2015, a declarat Valerie Hudson, profesoara de stiinta politica la Universitatea Bringham Young. La lansarea sa, in 1979, politica unui singur copil era sustinuta de pedepse dure pentru cei care incalcau legea. "Daca sterilizarea sau avortul vor fi refuzate, casele vor fi daramate si vacile confiscate", spunea legea, scrie The Guardian. Regimul sustine ca politica a impiedicat aproximativ 400 de milioane de nasteri in perioada 1979-2011.

            Aceasta politica nu a fost decat marginal relaxata, iar acum este din ce in ce mai mult pusa sub semnul intrebarii, in conditiile in care tara este amenintata de problemele imbatranirii care fac ca populatia activa pe campul muncii sa inceapa sa scada. 

            Un studiu realizat de Centrul pentru Studii Strategice si Internationale a descoperit ca rata populatiei cu forta de munca (15-59 de ani) fata de  cea a varstnicilor (peste 60 de ani) se afla in declin, rezultand un numar mai mic de muncitori care sa-i sustina pe cei varstnici.

Pentru a corecta curba demografica in scadere, autoritatile prefera doar sa relaxeze legea, deoarece o abrogarea ar provoca revolta generatiei careia i s-a interzis dreptul al un al doilea copil. Deja in multe regiuni ale Chinei al doilea copil estre permis, in special daca primul este de sex feminin. Se permite de asemenea un al doilea copil parintilor care au fost ei insisi singuri la parinti.

In cazul Chinei, discursul eugenist a fost cel care a dominat politica  nationalista de control a natalitatii. Eugenia este o pseudo-stiinta care se ocupa nu de marimea unei natiuni, ci de calitatea acesteia. Totodata, ea nu prevede cresterea in conditii mai bune a copiilor, ci incearca sa predetermine calitatea natiunii prin „natura”, prin intermediul procreatiei selective.

            Din cauza unei preferinte traditionale pentru baieti in China, politica unui singur copil a dus la un fel de "genocid" al sexului feminin, al fetelor. Acest fapt poate fi dedus din proportiile deformate referitoare la sexe in China.

 

Sursa foto: incont.ro

Written by