Ramanem in Romania?

Imi pot numara prietenii pe degete. Poate chiar de la o mana. Dar pana si eu cunosc destui tineri care au ales sa paraseasca Romania si sa inceapa o noua viata intr-o tara mai dezvoltata (spun ei). In curand, o sa raman fara degete.

De ce ar renunta un team lider de la o companie multinationala la job-ul din Romania pentru o posibilitate de angajare in Anglia?

De ce ar pleca un inginer cu media 10 la doctorat in Portugalia si ar renunta la tara in care s-a nascut?

De ce ar astepta cu nerabdare o studenta la medicina sa termine cei sase ani de facultate in Romania si sa plece in Germania sa practice meseria?

De ce ar invata un jurnalist o alta limba, doar pentru ar putea sa isi practice meseria in alta parte, cat mai departe de tara lui?

Pentru ca nu primesc solutii!

Team liderul simte ca a ajuns la capatul puterilor, ca oricat de mult s-ar stradui cariera sa nu poate ajunge mai sus de atat si isi doreste mai mult. Este in stare sa renunte la un job stabil cu un salariu destul de mare, la familie, la prieteni pentru ca nu se vede la maturitate in Romania. Nu i se ofera oportunitati, munceste, se trezeste in fiecare zi la aceeasi ora, invata, suporta criticile si cand ajunge sus, i se spune ca mai mult nu se mai poate. Si daca nu este multumit?

Inginerul termina facultatea, masteratul, are 100 de diplome, participa la sesiuni de comunicari stiintifice, ia licenta cu 10, lucrarea de dizertatie este notata tot cu 10 si cand isi depune CV-ul la cel mai banal combinat, i se raspunde ca nu primesc fete.  Si daca ei nu primesc, atunci sunt dispusi strainii sa ii ofere burse si un salariu motivant pentru a invata pentru ei si pentru a lucra. Nu-i grozav?

Medicul vede ca spitalele nu mai sunt deloc in topul prioritatilor autoritatilor si unii doctori se bucura pentru sumele indesate in buzunare de catre bolnavi. Si poate ar fi ramas si studenta in Romania, daca nu ar fi calatorit. A vazut alte tari, alte spitale, a cunoscut alti doctori si viata ei s-a schimbat cand a intrat in contact cu noi oportunitati. Si da, i se ofera solutii. I se ofera bursa de studiu, i se ofera mediu de lucru modern si vede oameni care stiu sa munceasca cu drag, nu doar din obligatie.

Romania chiar e o tara in care sa te nasti si atat? Chiar nu poate oferi nimic mai mult? Daca termina facultatea in Suceava, Arad, Baia Mare sau in alte orase, care sunt sansele unui tanar de a putea ramane in orasul sau natal? Pe site-ul de job-uri online, bestjobs.ro, in orasul Suceava sunt 3607 posturi, in Arad 3997 posturi, iar in Baia Mare 3487 posturi. Si acest lucru se intampla in conditiile in care in 2010 numai Facultatea Stefan cel Mare din Suceava se lauda cu un numar total de 13.124 de studenti.

Ce pot face in aceste conditii? Unii sunt puternici sa plece, iar altii sunt la fel de puternici sa ramana. Dar cei care raman ajung de obicei sa se angajeze oriunde, numai sa primeasca niste bani. Si astfel, tara noastra pierde din profesionisti. Nu are nimeni timp sa ia un inginer in training sa il invete tot ce stie. Vrei sa te angajezi la 21 de ani si iti cer 3 ani de experienta in domeniu si facultatea terminata cu diploma de excelenta. Tinerii romani chiar sunt inteligenti, dar nu sunt super-eroi!

In concluzie, ce facem? Ramanem in Romania cu speranta ca noi suntem generatia care va schimba ceva sau ne resemnam cu ideea ca indiferent pe cine punem stampila pe buletinul de vot, situatia va ramane la fel? Si daca plecam, o facem cu regret ca nu putem reusi aici sau cu bucurie ca am scapat de un sistem defect? 

Written by