The Adjustment Bureau

Despre teoria conspiratiei s-a dezbatut si se va dezbate mereu; si, desi e un subiect prost abordat deja, va ramane mereu demn de atentia celor care stiu cum sa puna problema.
Asa cum a fost pusa, spre exemplu, in povestea filmului “The Adjustment Bureau” (“Biroul de ajustari”). Regizorul George Nolfi – nominalizat la premiile BAFTA si cunoscut pentru aportul in cateva reusite precum “The Bourne Ultimatum”, “Ocean’s Twelve” si “The Sentinel” – arata ca ,daca ai putina imaginatie si curaj sa impingi limitele imaginatiei, atunci poti contribui cu o originala materializare a teoriei conspirationiste.
Evident, pentru ca “Biroul de ajustari” sa poata fi posibil in forma finala, a fost nevoie de o intreaga echipa tehnica, o poveste solid inchegata, bazata pe romanul lui Philip K. Dick – “Adjustment Team” – si de doi actori tineri si inovatori pentru rolurile principale.
Ca prima impresie, povestea lui David Norris (Matt Damon) – cel mai tanar congressman ales vreodata in Camera Reprezentantilor, crescut in Brooklin NY, ramas de mic fara familia moarta si unul din cei mai “proaspeti” si ambitiosi candidati ai statului New York pentru Senatul American – si Elise Sellas (Emily Blunt) – o tanara balerina, a fost un cliseu aproape decisiv pentru a intrerupe filmul inca de la inceput. Cine mai are acest impuls, insa, sa nu ii dea curs. Sa nu o faca, pentru ca firul epic ia o intorsatura foarte spectaculoasa odata cu barbatii cu prezenta eleganta care dau peste cap viata lui Norris.
Foarte criptici la inceput, ei sunt “Biroul de ajustari”; avand capacitati telepatice si un sistem foarte ciudat de locomotie, utilizand usile cladirilor, aceste aparitii reprezinta ajustarile pe care le ia viata unei persoane, ajustari necesare atunci cand apar devieri de la plan.
Ce plan? Ce ajustari? Ce locomotie? Foarte multe intrebari nedeslusite apar si raman in tipul si dupa terminarea filmului, iar acesta e un lucru foarte bun. Pentru ca ce ar mai fi teoria conspiratiei fara ambiguitati si obscur, fara un strop de nesiguranta in tine, fara cateva momente de detasare fara de realitate si de contemplare?
Lansat in premiera absoluta la festivalul de film de la Belgrad, in 26 februarie 2011, “The Adjustment Bureau” ruleaza timp de aproximativ 106 minute, a avut parte de buget de circa 50 de milioane de dolari si incasari, pana la 22 mai, de peste 62 de milioane.
Tema filmului are un puternic substrat filozofic, prin esenta caruia sunt desenate adevaratele parghii care trag de noi intr-o viata de iluzii si amagiri; o viata in care concretul si holograma se identifica pana la suprapunere. O viata de ajustari fine, perverse, riguroase.

Written by