Enemy of the State

Teoria conspiratiei este, de multe ori, un subiect tratat usor si pueril, de la fel de multe ori exacerbat in extrema cealalta si de cele mai multe ori e tabu.
Este totusi greu de crezut, pentru o persoana cu educatie si cultura de nivel mediu, ca ordinea globala moderna survine datorita aparentelor ce ne sunt prezentate si intretinute cu grija. Sigur, putem crede ca votul nostru “poate schimba lucrurile” sau ca guvernul are grija de tine, daca nu urmaresti decat un scop pur egoist – acela al propriului confort psihic.
Pentru cei care prin firea lor nu pleaca de la aceste premise, pentru scepticii convinsi si pentru amatorii de teoria conspiratiei (e o linie fina intre aceasta si paranoia), regizorul Tony Scott (acelasi pentru “Man on Fire”, cu Denzel Washington) aduce “Enemy of the State”.
Un thriller politic destul de incomod, intr-o prezentare clasica (anul de lansare al filmului este 1998) si cu un triunghi actoricesc remarcabil: Will Smith – Jon Voight – Gene Hackman.
Smith este avocatul Robert Dean din Washington D.C. Cu un loc de munca bun, o sotie si un baiat, tanarul barbat isi traieste linistit anii. Pana cand atinge, din intamplare, jocurile politice de la varful Statelor Unite. Printr-un joc de coincidente, Dean intra in posesia unei inregistrari video compromitatoare la adresa politicianului Thomas Reynolds (Voight). Acesta este unul din cei mai importanti sustinatori ai unui proiect de lege controversat ce vizeaza intensificarea controlului statului asupra comunicatiilor si a supravegherii publice si, practic, un abuz la intimitate si proprietatea privata.
Din acest punct, viata lui Dean intra intr-un tumult si un continuu asalt al agentilor NSA (National Security Agency) asupra sa si a apropiatilor. Un tumult ce nu cunoaste oprire, si la care doar Ed Lyle (Gene Hackman) are o solutie.
Filmul e asezat in evolutie si balantat in constructia subiectului. Si, evident, cu mari posibilitati in viata de zi cu zi.
Desi poate fi considerat, in aparenta, lung (runtime-ul merge de la 132 pana la 140 de minute pentru Extendend Version), “Enemy of the State” are capacitatea de a mentine incordarea la cele mai inalte limite pe toata durata sa.
Filmul a dispus de un buget de circa 90 de milioane de dolari, iar de la lansarea oficiala (16 noiembrie 1998 in SUA) si pana la 18 aprilie 1999, incasarile au atins cifra de aproximativ 111,5 milioane de dolari, doar in Statele Unite.

Written by