Despre cum sa scapi de copii in mod inteligent

 

Frumusetea evolutiei consta in faptul ca sansele pe care le au acum copiii nostri sunt de o mie de ori mai multe fata de cele pe care le aveam noi in trecut. De la jucariile motorizate si cat mai apropiate de realitate, pana la tabere special concepute pentru ei, de la diversele gadgeturi care le insotesc copilaria  si pana la tot felul de jocuri care le stimuleaza creativitatea. Totul se misca cu o viteza …indraznesc sa spun, mai mare ca cea a sunetului, iar jocurile copilariei noastre …care au fost uitate in totalitate de copii prezentului imi sunt sustinator.

Dar in ciuda acestor lucruri, evolutia face parte din progres, iar felul nostru de a participa la ea ne face sa fim eroi pentru o zi sau poate pentru mai multe. Si cum altfel sa se intample asta daca nu prin educarea proprilor copii intocmai dupa propriul exemplu? Acesta este unul din motivele pentru care am indragit initiativa celor de la Bookland cu tabara Coolturala.

Despre cum sa scapi in mod inteligent de copilul tau pe durata vacantei de vara sau cum sa il inveti cele mai de pret lucruri fara prea mare efort sau cum sa il faci sa aprecieze frumusetea naturii aflati intr-un interviu cu Simona Dimulescu, initiatoarea acestui minunat proiect.

Ce este de fapt tabara Coolturala Bookland?

BookLand este o initiativa culturala unica in Romania, care inglobeaza Caravana Nationala a Cartii – un proiect sustinut si recomandat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Tabara BookLand se bazeaza pe un mix echilibrat de activitati coolturale, cognitive si distractive care se reflecta atat in dezvoltarea personala, cat si in sanatatea fizica si mentala a copiilor. BookLand nu a descoperit tabara, ci a reinventat-o, a reimprospatat-o si a adus-o in straie moderne in fata copiilor, starnind interesul acestora. Odata prinsi in hora, copiii vor descoperi si asimila gradual pronuntatele accente culturale si educative. Pe un fond ludic, asigurat de activitatile sportive, excursii, drumetii, treasure hunting, copiii se vor apropia in primul rand de ei insisi, descoperindu-se ca personalitate, apoi intre ei, socializand, de locuri si oameni, vizitand, de arta si cultura, exersand in atelierele creative alaturi de un personal specializat. Tabara Coolturala nationala isi deschide portile intre 30 Iunie si 8 Septembrie 2013 in judetul Valcea, pensiunea Valahia, la 10 km de Brezoi, pe Valea Lotrului, in apropierea statiunii Voineasa. Structurata pe 5 module a cate 2 saptamani fiecare, activitatile sunt gandite pentru 50 de copii per modul, copii de clasele V-VIII, respectiv 10-14 ani.

Cu ce gand ati initiat acest proiect?

Desi trist, o parte dintre noi nu mai este interesata de cultura, ci de faptul divers. Si nu spunem acest lucru din auzite! Este simtit pe pielea noastra, pana in maduva oaselor, atat in Caravana, cat si in Libraria online. Nu stam sa judecam. Nu este timp si apoi, cine suntem noi sa judecam? Nu am stat insa nici cu mainile-n san. Prin urmare, ne-am orientat atentia catre copiii nostri, din dorinta de a le trezi interesul fata de cultura. Nu exista o poveste a taberei. Tabara s-a nascut practic dintr-un imbold, dintr-o dorinta nascuta in sanul echipei BookLand de a le demonstra copiilor ca exista o magie de a invata prin distractie, chiar in mijlocul naturii. Stimuland gandirea si creativitatea, pe un fond de distractie inteligenta, ‘a rasarit’ solutia de a nu irosi cele aproape 3 luni de vacanta: Tabara Coolturala BookLand – o experienta cu adevarat valoroasa pentru orice copil! Ne dorim ca toti copiii care vor calca pragul taberei BookLand sa revina cu placere an de an si sa fie receptivi la toate surprizele pe care urmeaza sa le pregatim pentru ei. Iar parintii sa considere investitia facuta drept una binemeritata.

Tabara Coolturala este la prima editie? Daca da, vor mai fi si altele?

Da, dar suntem optimisti si increzatori ca totul va decurge conform planului. Este clar ca debutul va fi unul plin de invataminte, insa avem o dorinta imensa de a perfectiona lucrurile, de a ne adresa unui numar si mai mare de copii si unei plaje de varsta extinse. Posibil la anul sa avem 2-3 tipuri de tabere, in diferite zone din tara, cu preturi diferentiate, pentru toate buzunarele.  Si ne gandim, de ce nu, sa extindem acest concept unic in tara si in strainatate.

Care a fost receptivitatea pana acum?

Inscrierile in Tabara Coolturala BookLand se fac prin intermediul scolilor, la nivel national. La ce mod? Serviciul nostru de marketing direct se adreseaza directorilor de scoli, prezentandu-le proiectul, pentru a obtine acordul acestora de a colabora cu noi si de a face cunoscuta tabara atat in randul profesorilor-diriginti, cat si in randul elevilor de clasele V-VIII. Ulterior, transmitem online catre scolile interesate documentele necesare inscrierii si un poster cu tabara care va fi afisat intr-un loc vizibil pentru copii. Comunicarea cu scolile a inceput imediat dupa vacanta de Paste. Feedback-ul este unul pozitiv. Directorii sunt intesati in a colabora cu noi datorita programului infotainment variat si echilibrat.  Inscrierile se vor sfarsi la ocuparea ultimului loc din tabara. Si, de ce nu, daca vom avea cereri, posibil sa suplimentam cu cateva locuri per modul.

Care crezi ca sunt atu-urile acestei tabere?

Punctul forte al Taberei Coolturale il constituie prezenta in permanenta a unui  psiholog, care va purta discutii libere cu copiii, ii va urmari pe parcursul activitatilor desfasurate, dar si in relatia cu ceilalti. La finalul taberei, fiecare copil va primi o diploma de participare, un portofoliu de activitate cu toate rezultatele muncii si o fisa de evaluare din partea psihologului, care il va indruma in o mai buna intelegere a propriei personalitati si a aptitudinilor sale. Conceptul innovator al taberei BookLand consta de fapt in atelierele creative care vor fi coordonate de adevarati “colosi” coolturali (artisti plastici, actori si scriitori consacrati), pe care copiii ii vor descoperi drept oameni normali de altfel, insa cu adevarate povesti de viata si foarte foarte multa experienta de oferit. Mai mult, cu exceptia atelierului de ceramica de la Horezu, toate celelalte ateliere (de pictura, sculptura, bijuterii, masti, lectura, teatru interactiv) se vor desfasura intr-un cadru familiar copiilor, respectiv in gradina, sala de conferinte sau pe tarasa pensiunii Valahia.

Un alt atuu ar fi legat de conditiile de acomodare. Din cunostintele mele, nu stiu sa mai existe vreo tabara cu servicii all inclusive de 4 margarete. Un rasfat maxim, insa fara leneveala, cu respectarea zilnica a acelorasi ore de masa si odihna.

Este o tabara interactiva, deloc statica, foarte bine echilibrata insa, al carui program deloc greoi prevede de la activitati ca tiroliana, echitatie, piscina, instructie militara, indeletniciri practice, dans si karaoke, foc de tabara, pana la seri de film, teatru, lectura, concursuri sau ateliere creative. Vom face inclusiv excursii cu autocarul pe o raza de cca 100 km de la pensiune si vom vizita Hidrocentrala Ciunget, Salina Ocnele Mari, Manastirea si Parcul National Cozia, Pestera Muierii, Ranca – Transalpina si multe alte obiective turistice din zona.

De ce ar trebui parintii sa isi trimita copiii in aceasta tabara?

Parintii ar trebui sa isi trimita copiii in Tabara Coolturala BookLand pentru ca cele aproape 3 luni de vara sa nu fie irosite. Iar la sfarsitul celor 2 saptamani de tabara, copiii sa plece cu prieteni noi, amintiri frumoase si tehnici invatate din activitatile creative. Sa fie mai siguri pe ei, mai independenti, mai responsabili, mai sociabili, dezvoltandu-si competentele de lucru in echipa.

BookLand asigura siguranta maxima si asistenta specializata, oferita permanent de cadre didactice competente, ghizi locali, medic pediatru si psiholog.

Cum s-a facut alegerea cadrelor care vor asista copii in tabere?

Pentru ca vizam in mod direct performanta,  a fost foarte important ca acei 5 profesori coordonatori sa cunoasca foarte bine programul, regulile si astfel am considerat oportun ca e bine sa fie aceiasi pe toata perioada celor 10 saptamani. Pentru ca este foarte greu sa aduci oameni de la zeci de km distanta pe care sa ii tii departe de casa permanent pentru atatea saptamani, ne-am orientat catre cadre didactice din zona Valcea, recomandate de directorii de scoli.

Tabara Coolturala BookLand se desfasoara sub forma de concurs. Inca de la venirea in tabara, copiii vor fi impartiti pe 5 echipe a cate 10 copii fiecare. De fiecare echipa se va ocupa cate un cadru didactic sau psiholog. La cca 3-4 zile echipele vor schimba cadrul didactic coordonator, pentru ca toti copiii sa treaca prin mana psihologului.

La ce cost se ridica intreaga aventura?

Costul taberei per modul (2 saptamani), cu absolut toate serviciile incluse: cazare la pensiune de 4 margarete cu faciitati complete si toate mesele asigurate (bazate pe produse bio din gospodaria proprie), activitati coolturale zilnice, asistenta specializata permanenta (profesori, doctori), transport cu autocarul intre pensiune si obiectivele turistice vizitate, intrarile la obiectivele turistice si recuzita necesara tuturor activitatile creative si sportive este de 2500 ron

In cost nu este inclus transportul pana la / dinspre pensiunea Valahia, BookLand incurajand parintii sa-si aduca copiii in tabara, verificand astfel calitatea serviciilor oferite si competenta personalului insotitor.

Cum ati ales zona?

Alegerea zonei a pornit de la 2 criterii primordiale pentru copii: un bioclimat montan tonic si cat mai apropiat de inima tarii, accesibil din toate zonele Romaniei. Pentru ca avem o tara frumoasa si ofertanta, initial au fost mai multe zone pe lista noastra, mai multe hoteluri si pensiuni. Am mers in tur de locatii. Am avut o lista intreaga de vizionat. Insa cadrul deosebit de pitoresc de pe Valea Lotrului, departe de griul prafului din oras, cu un aer puternic ozonat, strajuit de varfurile Cozia si Capatanii si peisajele inconjuratoare de poveste ne-au convins! Cat despre pensiunea Valahia… Un adevarat colt de rai cu cca 20,000 mp de vegetatie diversa, strabatuta de paraul Vizuinilor, cascade, lacuri cu pesti, poduri suspendate, pasari si caprioare si multa liniste!

In loc de concluzie, un indemn catre parinti pentru a-si trimite copiii in tabara …

Cine vrea sa scape in mod inteligent de copii, timp de 2 saptamani, sa ii trimita in Tabara Coolturala BookLand! Se vor intoarce (si) mai destepti acasa!

Written by