Dincolo de limite, cu Andrei Rosu

 

Suntem invatati sa credem ca performanta, ca drumul de la un om obisnuit la un campion trebuie sa inceapa din frageda copilarie. E adevarat ca stim si exceptii, dar alegem doar sa ne minunam pe youtube cateva minute, si nu sa le luam drept dovada si exemplu ca poti face tot ce iti propui si chiar mai multe.

Andrei Rosu este unul dintre cei care au trecut dincolo de pragul pe care ajunge sa il constituie sentimentul de neputinta atunci cand venim in contact cu aceasta lume, credem noi exclusivista. Cum? La aproape 34 de ani a inceput sa alerge. Si s-a imbolnavit atat de tare de la acest virus, incat Guinness Book si World Records Academy au considerat ca efortul sau (7 maratoane si 7 ultramaratoane, pe 7 continente) merita omologat ca record mondial. Au urmat Ironman-uri si de curand primul Double Iron.

Despre incercarile si reusitele lui, dar si despre ce ar trebui sa facem pentru a ajunge cat mai departe, ne povesteste insusi Andrei Rosu.

Pe post de incalzire, te rog spune-mi o vorba care te reprezinta cel mai bine.

SCHIMBARE.

De ce ai vazut in sport mijlocul de a-ti schimba viata in bine?

In viata trebuie sa vrei, dar sa si poti – sa ai energia de a face lucruri. Sportul ajuta enorm sa incepi ziua plin de energie si cu o minte limpede care sa te duca in directia dorita. Cred ca este un instrument de schimbare excelent, pentru ca implica si disciplina – unul din motoarele succesului in orice domeniu.

Care au fost cele mai mari provocari la inceput si cu care dintre ele inca te confrunti?

In orice proces de schimbare cred ca exista un singur obstacol major: automotivarea – capacitatea de a respecta planurile pe care ni le facem pentru a ne indeplini visele si a avea o viata implinita. Trezitul in fiecare zi la ora 5 (uneori la 4) este o provocare, chiar si dupa 3 ani, dar rezultatele obtinute pana acum ma motiveaza enorm si fac mai suportabila trezirea 🙂

De ce esti cel mai mandru? Reusite, oameni pe care sunt sigura ca i-ai motivat sa iti urmeze exemplul, fundraising-ul pentru ONG-uri?

De ceea ce am devenit, per total. In ultimii 3 ani am lucrat intens cu singura persoana pe care o pot schimba (eu) si simt ca sunt pe drumul cel bun. Este un sentiment extraordinar.

Ai incredere in Romania de peste 20 de ani, Romania copiilor tai, Romania saturata acum de fast food-uri la fiecare bulevard? De ce?

Si SUA este plina de fast-food-uri si am vazut oameni de toate felurile, de la ultra-fit (inclusiv octogenari alergand 🙂 ) la 300 de kg. Am incredere ca romanii vor lua deciziile corecte, inclusiv in ceea ce priveste nutritia.

Cu ce le recomanzi sa inceapa celor care sunt in cautarea echilibrului dintre viata cotidiana-dieta-miscare?

Sa inceapa prin a isi face un bilant al vietii actuale; apoi, sa decida unde vor sa ajunga, sa elimine balastul, sa isi faca un plan (cum ajung acolo?) si sa se tina de el; sa inceapa cu pasi mici – ii asigur ca vor produce pe termen lung schimbari mari.

Care este top 3-ul tau pentru cartile motivationale?

Nu (mai) am un astfel de top, imi iau motivatia din alte surse; uneori, este suficient un filmulet de 2-3 minute de pe youtube, sau o poza cu un mesaj puternic, care sa imi aminteascsa DE CE fac ceea ce fac (pentru a deveni cea mai buna versiune a mea, din toate punctele de vedere: fizic, emotional, mental, spiritual, profesional si, bineinteles, ca parinte, sot, prieten, coleg).

Te rog povesteste-ne de ultima ta mare competitie: Double Iron Florida.

7.6 km inot, 360 km pe bicicleta si 84 km alergare, in maxim 36 de ore; o premiera pentru mine si, cu siguranta, cea mai dificila experienta sportiva pe care am avut-o pana in prezent. Am reusit sa termin in aprox. 35 de ore si invit cititorii sa parcurga povestea acestui ultra triatlon pe blog-ul meu (Andrei se refera la andreirosu.me), care este – de fapt – un jurnal (Povestea Double Iron Florida).

Ce urmeaza anul acesta?

Numaroase competitii de alergare si triatlon, care sa ma mentina in forma pentru principalul obiectiv din 2013: Finala campionatului mondial de ultra triatlon din noiembrie, Mexic, unde voi concura in premiera la un Triplu Iron Man (11.4 km inot, 540 km pedalat, 126 km alergare – intr-un timp maxim cumulat de 48 de ore).  

Dupa ce vei trece prin toate evenimentele sportive posibile, ce te vezi facand?

IMPOSIBILUL :); pentru ca incepem prin a face ce putem, apoi ce este posibil, si terminam prin a face ce este considerat imposibil.

 

Written by