Psihologie pentru viata – Sanse pentru incepatori

Andrei M. Ludosan, director general la Orange Pen Training, sustine ca doar oferind tinerilor profesionisti cadrul si "uneltele" necesare pentru a-si practica meseriile, putem avea profesionisti de o reala valoare in Romania. Astfel, a creat un program pentru sustinerea psihologilor, consilierilor, trainerilor si coachilor care isi doresc sa practice. In continuare, ne explica pe larg cu ce se ocupa, ce il ghideaza in viata, in activitatea profesionala si ce presupune proiectul pentru tinerii profesionisti.

 

Cine esti tu, Andrei? Si cu ce te ocupi?

Andrei M. Ludosan: Sunt un tip foarte pasionat de viata si de oamenii din jurul meu. Imi place sa relationez si sa lucrez cu oamenii in diferite conditii, chiar daca asta inseamna training, consiliere, psihoterapie sau o discutie linistita la o cafea. Imi place sa ascult muzica si sunt pasionat de natura. In prezent sunt trainer de dezvoltare personala, hipnoterapeut si psiholog.

Cum lucrezi? Ce te ghideaza? Ce te motiveaza?

AML: Exista trei mari lucruri care ma ghideaza, care imi arata drumul. Primul este deschiderea fata de oameni. Intotdeauna mi-a placut sa discut, cu oricine, despre absolut orice si oricare ar fi ora (din zi sau din noapte). In al doilea rand, mi-am dorit dintotdeauna sa inteleg din ce in ce mai bine ce se intampla cu oamenii, de ce fac ceea ce fac, ce ii motiveaza si modul in care pot sa isi atinga potentialul de care dispun cu adevarat. Ca atare, un guideline esential pentru mine este intelegerea. Al treilea lucru care ma ghideaza e onestitatea fata de cei din jur – sau, cu alte cuvinte, no bullshit! Poate ca ai venit la mine sa obtii ceva, sa te ajut, sa cauti suport, o parere sau niste resurse pe care tu le poti folosi mai departe. Daca iti pot oferi ceea ce cauti si ceea ce ai nevoie, e excelent – inseamna ca tu ti-ai atins scopul, deci eu mi-am atins scopul.

Esti trainer. Ce te diferentiaza de ceilalti traineri?

AML: Viziunea. Si cand spun viziune, ma refer atat la viziunea asupra oamenilor si companiilor cu care lucrez, cat si asupra procesului de training – predare, intelegere, asimilare, aplicare. Din punctul meu de vedere, omul invata, asimileaza si aplica tot timpul vietii sale. Scopul meu nu este sa ii predau in ritmul trenului lucruri pe care nu le poate asimila sau care nu se aplica la el, ca individ. Scopul meu este sa ascult si sa observ ceea ce are nevoie si sa ii ofer acestea in ritmul sau propriu, asa cum poate intelege si asimila cel mai bine. Si in felul asta, pot ajuta pe fiecare sa se dezvolte conform termenilor sai. Ceea ce spun la inceputul fiecarui training pe care il sustin este: “Poti fii atent, curios si chiar sceptic. Apoi vei putea testa aceste lucruri si le vei putea interpreta in asa fel incat sa le aplici pentru propriile tale nevoi.”

Am vazut ca esti specializat pe dezvoltarea personala rapida. Ce inseamna asta?

AML: Asta inseamna ca facilitez dezvoltarea intr-un ritm sigur, eficient si rapid. Stii, atunci cand omul se simte in siguranta, este mult mai capabil si mai dispus sa se dezvolte, sa rezolve ceea ce poate ca isi dorea de mult timp sa rezolve. Eu ma centrez pe solutie – cum pot ajuta aici si acum, in asa fel incat cel/cea pe care il/o ajut, sa plece in secunda doi cu ceva ce poate aplica imediat.

Am vazut ca te ocupi si de hipnoza. Ce presupune aceasta?

AML: Imi place intrebarea! Stii, de obicei lumea ma intreaba daca hipnoza chiar exista, iar eu raspund de fiecare data cu: “Da, sigur, o experimentezi zilnic!”  E foarte simplu. Hipnoza este, de fapt o stare naturala a mintii umane – o stare ultraconstienta – in timpul careia ai ocazia sa-ti descoperi si sa-ti folosesti cu precizie acea parte din tine, altminteri latenta, care te ajuta sa concretizezi ceea ce ti-ai propus.

Si de ce ai ales sa predai autohipnoza?

AML: Noi traim in epoca lui “vreau acum, nu maine”. Autohipnoza este o metoda moderna! Am spus-o de nenumarate ori si o repet: daca cineva imi arata o metoda mai simpla, mai eficienta, mai riskfree si mai la indemana oricui decat autohipnoza, eu subscriu la acea metoda, ma apuc sa o practic si in cele din urma, sa o predau mai departe.

Ai lansat Orange Pen Training. Cu ce se ocupa, mai exact organizatia?

AML: Am creat Orange Pen Training din dorinta de a oferi dezvoltare si cai de rezolvare a problemelor specific, pentru oamenii care cauta sa aduca astfel de lucruri in vietile lor. Am demarat organizatia printr-o serie de cursuri si workshop-uri de dezvoltare personala si perfectionare profesionala. Ulterior, am intrat si pe nisa de business si corporate, furnizand o gama tot mai larga de training-uri, teambuilding-uri si sesiuni de coaching companiilor, pe urmatoarele domenii: dezvoltarea echipei de vanzari, imbunatatirea skill-urilor de comunicare, eficientizarea relatiilor cu clientii, crearea unei comunicari si a unei coeziuni eficiente si durabile intre angajati, manageri, directori si CEOs. Noi consideram ca, in functie de ce se intampla in viata personala a fiecaruia, latura profesionala are de suferit sau se dezvolta. Asadar, ne centram in primul rand pe latura personala.

Ce proiecte a avut Orange Pen Training pana acum?

AML: Am inceput prin programul “Dezvoltare si Autohipnoza” – un program complet de dezvoltare pe toate laturile vietii personale, utilizand hipnoza si autohipnoza ca tehnici principale. Au urmat “Abonament pentru Succes”, “Dezvoltare Personala pentru Oameni Singuri”, “Autohipnoza si Regresie in Vieti Anterioare”, “Seri de Povesti”, Programul “Comunicarea Hipnotica”, seminarul “Puterea Autohipnozei” si workshop-ul de 3 ore “Fast Self Hypnosis”, ca si proiectele de corporate training. In 2011, Orangepen Training a lansat si un program de Public Speaking. Iar in mai anul acesta am lansat si un proiect nou dedicat tinerilor profesionisti – psihologi, consilieri, coachi, traineri.

Mi-ai spus ca aveti un proiect nou prin care ajutati tinerii profesionisti sa isi practice meseriile. In ce consta acest proiect?

AML: Da, prin acest proiect ne propunem sa ajutam psihologii, consilierii, trainerii si coachii care abia si-au terminat formarile (sau vor inceapa formarile pe una dintre aceste discipline) sa isi practice meseriile pentru care s-au pregatit. Astfel, le vom pune la dispozitie sesiuni de formare, skill building si workshop-uri cu profesionisti consacrati la nivel mondial. Deasemenea, le punem la dispozitie cadrul pentru practica – cabinete de psihologie, psihoterapie si coaching; sala de training pentru sustinerea cursurilor si a workshop-urilor. Asadar, asteptam din ce in ce mai multi profesionisti care isi doresc sa practice in mod activ profesia pentru care s-au pregatit. Avem deja un parteneriat incheiat cu o agentie mare de publicitate si urmeaza sa cooptam si alte organizatii care isi doresc sa ofere asistenta si resurse tinerilor profesionisti.

Ce va propuneti in continuare, tu si Orange Pen Training?

AML: Pentru anul 2011 ne propunem in primul rand sa dezvoltam la maxim proiectul de asistenta pentru tinerii profesionisti, iar in al doilea rand vom organiza si vom sustine in continuare programe si workshop-uri de dezvoltare personala, oferind oamenilor deschidere si intelegere.

Written by