Calendarul zilei- 15 august

Un scriitor asterne pe hartie idei in timp ce isi creioneaza cititorul in mintea sa!

2012 – Compania Apple a pierdut vanzari de doua milioane de iPhone-uri si iPad-uri din cauza incalcarii patentelor companiei de catre Samsung.

Apple, cea mai valoroasa companie IT din lume, acuza Samsung, lider al pietei smartphone-urilor in prezent, de copierea iPhone si iPad, insa grupul sud-coreean neaga toate afirmatiile Apple si acuza, la randul sau, ca Apple ii incalca patente legate de tehnologia wireless.

Producatorul iPhone cere daune de circa 2,5 miliarde de dolari, in conditiile in care Samsung a avut venituri de 8,16 miliarde de dolari din vanzarea produselor care ar fi incalcat patentele Apple, cu un profit estimat la 2,24 miliarde de dolari.

2012Ziua Artileriei si Rachetelor Antiaeriene, componenta importanta a Fortelor Aeriene ale Romaniei in lupta contra aeronavelor. In anul 1916 s-a constituit, ca gen de arma de sine statator, cu rol, misiuni si structuri specifice.

2012Ziua Marinei Romane: a fost sarbatorita, pentru prima data, la 15 august 1902, de ziua Sfintei Fecioara Maria, protectoarea marinarilor.

2012 – Zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, conform cu Legea nr. 202/2008 – MO 728 din 28.10.2008.

2002 – Ministrii de Externe ucrainean, Anatoli Zlenko, si roman, Mircea Geoana, s-au intalnit in Crimeea pentru a negocia problemele de frontiera nerezolvate, inclusiv disputa asupra Insulei Serpilor, posibil obstacol in calea acceptarii Romaniei in NATO.

2000 – A avut loc prima intalnire simbolica a famiilor separate dupa razboiul coreean, potrivit Acordului semnat la 14 iunie 2000; evenimentul a coincis cu aniversarea a 55-a de la eliberarea Peninsulei Coreene de sub ocupatia coloniala japoneza, comemorata de cele doua tari.

1969 – S-a desfasurat prima editie a Festivalului rock „Woodstock, la care au participat aproximativ 500.000 de tineri iubitori ai genului, aceasta manifestare fiind reprezentativa pentru generatia anilor ’60, generatia hippy.

1967 – A incetat din viata pictorul belgian René Magritte, reprezentant al suprarealismului, cel care si-a pus imaginatia sa neobisnuita in slujba picturii, care ii permitea sa-si transforme visele si viziunile in tablouri. Pictura lui Magritte, reflectare a gandirii sale misterioase, se bazeaza pe intalnirea minunata si neasteptata dintre irealitate si cotidian.

1947Miscarea de eliberare nationala condusa de Mahatma Gandhi si Jawaharlal Nehru obliga Marea Britanie sa acorde Indiei deplina sa independenta, proclamata la 26 ianuarie 1950.

1936 – S-a stins din viata Grazia Deledda, scriitoare italiana, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1926, pentru scrierile sale de inspiratie idealista in care, cu o plastica claritate, zugraveste viata de pe insula ei natala si pentru profunzimea si simpatia cu care se ocupa de problemele omenesti in general”.

1916 – A fost inaugurat oficial Canalul Panama. Vaporul SS Ancon a facut prima calatorie de 64 km de-a lungul Canalului Panama, marcand deschiderea cu sase luni inainte de termen a unui pasaj mai scurt, care a schimbat traseele maritime. Canalul, care deschidea un pasaj maritim prin ingusta fasie de pamant care unea America de Nord cu cea de Sud, a scurtat trecerea din Marea Caraibelor spre Pacific cu 11.300 km.

1916 – A inceput Razboiul de intregire nationala; Romania a declarat razboi Austro-Ungariei la 14 august, iar la 15 august armata romana a trecut Carpatii in Transilvania. (citeste mai departe)

Written by