Gropi celebre

 

Suprafata terestra este plina de gropi de diferite dimensiuni, unele sunt gropi naturale, altele sunt gropi pe care omul le-a facut in dorinta de a exploata un minereu mai mult sau mai putin pretios.

National Magazin va prezinta un top zece al celor mai impresionante gropi din intreaga lume:

Groapa Chuquicamata din Chile

Groapa Chuquicamata are 850 de metri adancime si reprezinta cea mai prospera mina de cupru de pe glob.

Udachnaya Pipe din Rusia

Udachanaya Pipe din Rusia a reprezentat o fabrica de diamant ce a fost descoperita in 1955. Udachanaya Pipe din Rusia are o adancime de 600 de metri.

Alunecarea de teren din Guatemala

 

Spre deosebire de celelate gropi prezentate anterior, alunecarea de teren din Guatemala s-a produs in mod natural in 2007. Are o adancime de 100 de metri, iar dezastrul pe care l-a provocat, a dus la distrugerea a peste 20 de case, doi morti si evacuarea multor locuinte din imprejurimi.

Mina Diavik din Canada

Mina Diavik a fost deschisa in anul 2003 in partea de nord – vest a Canadei. Mina este inca functionala producand anual peste 1.600 kg de diamante de 8 carate.

Mina de diamant Mirny din Siberia

Mina Mirny din Siberia nu mai este functionala, iar adancimea ei este de 525 m. Diametrul imensei gropi este de 1 km si 200 m. Mina Mirny din Siberia a reprezentat prima, dar si cea mai mare mina de diamant din fosta Uniune Sovietica. Localnicii spun ca o plimbare de la suprafata catre fundul gropii, dureaza in jur de doua ore.

Marea Groapa Albastra din Belize

Marea Groapa Albastra din Belize a aparut in urma unei alunecari de teren, ea are un diametru de peste 300 m si o adancime ce depaseste 120 m.

Bringham Canyon Mine din Utah

Mina Bringhman reprezinta una din cele mai adanci mine de cupru din intreaga lume. Ea are un diametru de 4 km si o adancime de peste 1 km.

Monticello Dam din California

Aflata in California, Statele Unite sau mai precis in Napa, groapa Monticello Dam este spectaculoasa datorita marginilor circulare si mai ales datorita debitului continuu de apa de peste 1300 metri cubi pe secunda.

Mina de diamant Kimberley din Africa de Sud

Mina de diamant Kimberley aflata in Africa de Sud urmeaza sa fie declarata rezervatie naturala. Se presupune ca aceasta este cea mai mare groapa sapata manual de 50.000 de mineri din 1866 pana in 1914. Mina Kimberley a produs peste 2.700 kg de diamante.

Craterul gazos Darvaza din Turkmenistan

In 1971 s-a descoperit aici un depozit natural gigant de gaze naturale. Forarile au inceput, insa la scurt timp instaltiile s-au prabusit producand o gaura imensa. Pentru a preveni intoxicarea cu gaz, dar si alte accidente, groapa a fost aprinsa. Minunat este insa, ca ea arde in continuu de atunci pana in zilele noastre.

 

Written by