Grupul Glissando, sau muzica dintr-o alta perspectiva

Targoviste, orasul in care griul peretilor vechilor blocuri construite de comunisti este transformat in negru de saracie, coruptie, nesiguranta si incertitudinea zilei de maine. Targoviste, orasul contrastelor, in care terasele de fite si masinile scumpe se gasesc langa carute si vechi constructii ce stau sa cada. Targoviste, Romania in miniatura.

            In acest oras din care, cei mai multi, de abia asteapta sa evadeze, exista, totusi, si oameni care vor sa ajute la dezvoltarea culturii si la promovarea tinerilor cu adevarat talentati.

            In cadrul Palatului Copiilor lua nastere, in anul 2000, sub indemnul doamnei profesoare Lidia Andronic, Grupul Glissando. La inceput a fost un grup mic, ce nu participa la prea multe activitati, insa pe parcurs, grupul s-a consolidat si in doar un an, Gissando era deja un nume cunoscut pe plan local. Fiind vorba despre un grup format din adolescenti, componenta lui s-a modificat pe masura ce timpul a trecut. Cauza principala a fost reprezentata de schimbarile din viata personala a membrilor. Glissando a mers, insa, in permanenta mai departe, organizandu-se preselectii la fiecare inceput de an scolar.

            In prezent, Glissando este alcatuit din noua membri, elevi si studenti, oameni ce au transformat muzica intr-o filozofie de viata. Nicoleta Schileru, Georgia Ichimas, Yvonne Popescu, Sandra Clipea, Raluca Mihaila, Gabriela Stanciu, Veronica Plavie, Diana Pirvan si Cristian Zamfirache sunt vocile care activeaza in acest grup de mai bine de doi ani, coordonati in continuare de doamna Andronic, care prin devotament si profesionalism desavarsit a reusit sa combine numeroase stiluri cu varietatea puternica a vocilor (de la alto la soprana), oferind publicului un rezultat extrem de multumitor.

            Glissando este un grup de cover-uri care interpreteaza si prelucreaza piese ale unor artsti de mare calibru, precum Celine Dion, Lara Fabian, Patricia Kaas, Garou, Michael Jackson sau Il Divo, in stil propriu, oferind o alta viziune asupra artei. Pe langa piesele internationale, grupul interpreateaza si piese populare specifice diferitelor zone ale Romaniei.

Inca nu ne-am gandit sa compunem piese proprii, deoarece fiecare dintre noi se ocupa de Glissando in timpul liber. Noi facem muzica din placere, nu pentru a castiga venituri, asa ca este dificil sa cream piese atat timp cat nu avem instrumentisti in grup. Pe langa asta, ganditi-va ce lupte s-ar declansa de pe urma a noua idei diferite” afirma Sandra Clipea, una dintre solistele grupului.

Pe langa piesele internationale, grupul interpreateaza si piese populare specifice diferitelor zone ale Romaniei.

             De remarcat faptul ca formatia a organizat in fiecare an cate un turneu in Europa, in marile orase ale Frantei si Italiei, aratand ca si in Romania se munceste in spiritul artei si se incearca dezvoltarea culturii prin promovarea tinerelor talente. Turneele s-au stabilit in parteneriate cu ambasadele tarilor gazda si au reprezentat o experienta unica pentru fiecare membru component al grupului.

            Anul acesta formatia va pleca intr-un alt turneu, care pe langa sudul Europei, va implica si continentul african, unde Glissando va participa la spectacole de mare aploare. Membrii se declara nerabdatori sa cunoasca noi locuri si oameni si sunt convinsi ca vor avea parte de o noua experienta fantastica.

 

            Noi nu putem decat sa le uram mult succes si sa constatam cu placere ca dincolo de blitz-urile paparazzilor, de paginile tabloidelor, de emisiunile de scandal si soft-urile ieftine ce „fac minuni” si transforma cel mai netalentat om in artist, in Romania exista si oameni ce au, cu adevarat, talent muzical. Oameni tineri, dornici de afirmare, care nu platesc si nici nu se dau peste cap pentru promovare si, mult mai important, persoane ce muncesc din greu pentru a descoperi si a ajuta la dezvoltarea acestor talente.

Written by