Louis Amstrong si a sa minunata lume

 Louis  Armstrong s-a nascut la data 4 august  1901 in New Orleans. A  fost un trompetist si cantaret de jazz, unul din exponentii cei mai reprezentativi ai "Stilului New Orleans"  din Chicago in jurul anilor 1920 – 1930.

Desi a cantat despre cat de minunata este lumea, Louis Armstrong a descoperit mai tarziu frumusetea vietii. A avut o copilarie zbuciumata.  Parintii s-au despartit la putin timp dupa  nasterea sa. A fost crescut de  matusa sa , Josephine, in timp ce mama sa, practica prostitutia. A fost atras de muzica din frageda tinerete, canta la colturi de strada acompaniat de grupuri improvizate. Aceasta practica, neslefuita, i-a permis sa dezvolte un deosebit  simt  al improvizatiei, caracteristica esentiala  a jazzului. Minor  fiind, este prins  in posesia unui pistol si este condamnat sa petreaca  doi ani intr-o casa de corectie. Aici canta in corul institutiei si primeste primele lectii de trompeta de la Peter Davis.Dupa ce a fost eliberat. Cutreiera in continuare  strazile New Orleans-lui  impreuna cu o mica formatie, executand  bucata "When the Saints Go Marchin' in", care  peste ceva timp  avea sa fie una din piesele sale de succes.

In timpul experientelor sale de cantaret pe strada, il cunoaste pe  Joe Oliver, considerat cel mai bun cornetist supranumit "King Oliver", care ii da lectii de trompeta. In noiembrie 1918, incepe sa invete notele muzicale,sa descifreze partituri, muncind pas cu pas pentru a deveni un profesionist.

In anul 1922 se muta la Chicago, care devenise  in acea vreme centrul muzicii de jazz aflat intr-o  continua  dezvoltare. In aceasta  perioada  a maturizarii sale artistice, Louis Armstrong este preocupat de rigorile polifonice ale liniilor musicale.

In anul 1924 paraseste formatia lui Oliver si intra  in "Big Band"-ul lui Fletcher Henderson din New York, un colos al jazz-ului, care dispunea de una din cele mai bune orchestre ale timpului, cu interpreti de prestigiu. Cu aceasta orchestra, Armstrong are sansa sa inregistreze discuri avand colaborari cu nume sonore  ca Sidney Bechet, Bessie Smith si multi altii. Se hotaraste sa urmeze o cariera solo si inregistreaza "Hot Fives and Hot Sevens", transformand jazz-ul in una din cele mai inalte expresii ale muzicii, cu sunetul clar al trompetei si cu vocea sa ragusita. Urmeaza  o serie de succese si, datorita prezentei sale carismatice, bunatatii sale sufletesti, contribuie la ruperea oricaror bariere rasiale, devenind unul din primele staruri de culoare in muzica americana.

 In ultimii ani ai vietii, Louis Armstrong continua munca  si devine – impreuna cu formatia sa "All Stars" – ambasadorul jazzului  in intreaga lume.  Marele artist, denumit si  "The King of Jazz", se  imbolaveste,  de cancer la gat. Desi medicul ii spune sa renunte la trompeta, Armstrong nu poate  abandona obiectul sau de suflet .

In  cele din urma, in  ziua de 6 iulie 1971, in casa sa din cartierul Queens al orasului New York abandoneaza lumea minunata pentru care a cantat.

Written by