Valeriu Barbuceanu- maestrul clarinetului

Valeriu Barbuceanu s-a nascut la Focsani in anul 1941 si este cunoscut pentru faptul ca a fost clarinetist-solo in orchestra Filarmonicii “ George Enescu”.


Incetul cu incetul
In 1955 s-a mutat in Bucuresti pentru a studia la Liceul Militar de Muzica. Aici a deprins primele noutiuni de clarinet. Mai tarziu pentru a-si aprofunda cunostintele a studiat la Liceul de Muzica “ Octav Bancila” din Iasi.
In 1968 a absolvit clasa de clarinet din Conservatorul de Muzica “ Ciprian Porumbescu”, unde a si debutat artistic la orchestra de Studio.


Talent plimbat prin toata lumea
In anul 1978 a devenit clarinetist-solo si sef de partida in orchestra Filarmonicii George Enescu. Cu aceasta ocazie a avut onoarea de a canta alaturi de dirijori celebri asemeni lui Sergiu Celibidache, Roberto Benzi, Serge Zehnacker, Laurence Föster sau Witold Rowitski.
Datorita concertelor sustinute de Filarmonica, Valeriu Barbuceanu a calatorit in China, Coreea, Japonia si nenumarate tari din Europa.
Alaturi de activitatea sa din Filarmonica, Barbuceanu a facut parte din diferite formatii de muzica de camera. Alaturi de acestea a avut nenumarate concerte atat in tara cat si in strainatate.
Valeriu Barbuceanu a fost un pionier in muzica de camera infiintand in 1981 orchestra Virtuozii din Bucuresti.
A facut parte din numeroase formatii ca Grup 3+,Muzica Nova sau Concordia. Alaturi de cea din urma a avut peste 60 de concerte si 35 prime auditii de muzica romaneasca.


Barbuceanu, profesorul
Alaturi de cariera sa bogata in domeniul artistic, Valeriu Barbuceanu a predat la Universitatea de Muzica din Bucuresti daruind mai departe bucatele din secretele meseriei. Pe langa activitatea de profesor, a scris carti de teorie cum ar fi “ Dictionar de instrumente musicale-Editia I” sau “ Repertoriu Instrumental”.


Apreciat si premiat
Pentru inovatiile si importanta sa in lumea muzicii, Valeriu Barbuceanu a primit premiul ATM, Medalia Meritul Cultural si este inclus in carti despre istoria muzicii romanesti cum ar fi “ Mica enciclopedie muzicala”, “ Interpreti romani” sau “Enciclopedia Muzicii Romanesti”.
 

Written by