Reincarnarea lui August Treboniu in dialogul dintre conservatori si cosmopoliti

Revolutia de la 1848 a devenit un punct de referinta cat si un punct de reflectie al istoricilor (Xenopol,Panaitescu) cu privire la  formarea statului roman, formarea unei  unitati lingvistice (limba era o premisa necesara procesului de unire teritoriala) si formarea  unei constiinte de sine. Politologi precum Stelian Tanase afirma ca aceasta revolutie (un efect al ecourilor revolutiei franceze) a fost mai mult o revolutie “a copiilor contra parintilor” . Aceasta revolutie  a avut insa o importanta majora pentru epoca si istoria ce a urmat aducand spre lumina o generatie critica, revolutionara, determinata, inflamata de ideile Scolii Ardelene ce lupta pentru dreptul  la normalitate. Unul dintre acestia a fost si August Treboniu Laurian.

Pe langa calitatile sale de istoric, filolog si om politic August Treboniu Laurian (pseudonimul lui Augustin Trifan) a fost unul dintre membrii fondatori ai Academiei Romane (1867), ocupand inaltele functii de secretar general, presedinte al Societatii Academice Romane si presedinte al Sectiunii Literare (1867-1876).

 Studiile sale sunt variate si demonstreaza larghetea unui spirit european ce se dorea mai intai de toate roman. Acesta a urmat mai intai studiile de filosofie de la Cluj, apoi studii in domenii precum stiintele fizice, matematica si astronomia la Universitatea si Institutul Politehnic din Viena si apoi la Göttingen. Chiar daca Lucian Boia se lansa intr-un exercitiu critic al vizunii istoricului Augustin Treboniu (remarcand  parti-pris-uri gen “romanul poate fi roman doar in absenta influentelor straine”) acesta nu ezita sa remarce importanta in epoca a unui incandescent spirit “hiperlatin” cu un complex dur dar in acelasi timp bland al causticitatii “Seful necontestat al curentului latinist, August Treboniu Laurian, lingvist si istoric, unul dintre cei mai respectati eruditi ai epocii”.

In cartea lui Petre Tutea “Proiect de tratat” exista la un moment dat un dialog intre un cosmopolit si un conservator .La intrebarea “Ce esti? “ acestia raspund:

Cosmopolit :  “Sunt om ,pur si simplu.”

Conservator : “Sunt roman,in primul rand”.

Cum ar raspunde  August Treboniu Laurian…?

Written by