Inainte de toate . . . Sanatate

Motto : Mierea este cel mai Puternic Medicament pe care il poate oferi Natura si, in acelasi timp, Darul meu pentru cei care o Iubesc.
                                                                                                                         Cu drag, C.A.Hogas 
Inainte de toate . . . Sanatate !
Este indemnul cu care trebuie sa incepem fiecare zi. La acest motto ma duce gandul cand imi aduc aminte ca in satul bunicilor mei poti gusta pere din cel mai batran par din Romania si, posibil, din Lume. Parul lui Sticea are doar 608 de ani si nu da semne de oboseala. Avea deja 25 de ani in anul in care s-a nascut Stefan Cel Mare, inca rodeste in fiecare an si, fara indoiala, pentru a se mentine in forma, a dezvoltat un parteneriat de polenizare, de lunga durata, cu Albinele, Inginerii Supremi ai Naturii.
Satul Ciohorani este cu siguranta una dintre cele mai vechi asezari din Valea Moldovei iar familia noastra are aici radacini adanci.
In aceasta veche familie de razesi se naste Dima Hogas, devenit preot mai apoi si care ” …pe langa alti copii, a mai avut si pe Gheorghe Dimitriu (Dimitriu de la Dima), iar acest Gheorghe Dimitriu, impreuna cu sotia sa. Marioara (n. Stanciu in Pechea), a avut opt copii, intre care si pe Calistrat – mai precizeaza fiica prozatorului. Calistrat reia numele bunicului, Dima Hogas …”. Unii copii ai preotului Dima Hogas au ramas in sat iar altii au plecat sa urmeze scoli la Iasi, Tecuci (Gheorghe Dimitriu devenit Protopop) si Neamt. S-au sprijinit intotdeauna, au fost si sunt un model demn de urmat pentru oamenii locului. Profesoara si pictorita Rozalia Hogas (D-na Pantelimon, dupa casatorie, sora cea mare a bunicului meu Manole Hogas) a fost eleva Sidoniei Hogas, fiica marelui pictor in cuvinte Calistrat Hogas
Este o asezare linistita, cu oameni harnici, statornici, situata de peste sapte secole pe dealurile cuprinse intre valea Siretului si cea a Moldovei, in apropiere de Hanul Ancutei (amintit adeseori in operele lui Sadoveanu, a carui mama s-a nascut in Verseni, satul aflat la sud de Ciohorani). Satul Ciohorani, leaganul copilariei mele, si legendele locului l-au oferit marelui Sadoveanu pe Tudor Soimaru, personajul principal din Neamul Soimarestilor, considerat la momentul aparitiei cel mai valoros roman istoric.
Imprejurimile sunt un adevarat Rai al Apiculturii. Viile si Livezile satenilor, bolta de salcami ce strajuieste paraul Ciohoranca, teii din sat si din Padurea Seculara, pasunile si ogoarele din jur asigura tot timpul anului flora si seva din care Albinele produc Cel Mai Puternic Medicament pe care il poate oferi Natura : MIEREA. 
Este satul in care mostenirea nu se masoara in bani. Tatal meu, Miluca Hogas, mi-a transmis ce a mostenit de la bunicul Manole, iar valoarea inestimabila a Livezii, Stupilor si Vitei de Vie nu este data de kilogramele de fructe, miere ori litrii de vin ci de clipele petrecute alaturi de ei in aceste locuri minunate, de dragostea cu care s-au straduit sa le ingrijeasca si de bucuria pe care am trait-o toti atunci cand, adunati in jurul mesei, am mancat cu pofta un bors cum numai bunica Pachita (Paraschiva) stia sa faca, cateva sarmalute in foi de vita tavalite prin smantana si impinse pe gat de un bot de mamaliga aburinda si vartoasa si digerate mai usor cu un paharut de tuiculita de pruna, un cozonac cu nuca, o turta cu julfa, o placinta cu mere, o pruna uscata, o lingura de miere si, bineinteles, toate invaluite de parfumul inconfundabil si gustul usor acrisor al Aramiului de Ciohorani, un cupaj inestimabil din cea mai dulce capsunica si cea mai parfumata fraga, purtat cu mare grija de Manole din beci si pan’ pe masa pe care il asteptau privirile noastre insetate.
Asa este Viata in Ciohorani iar datoria mea este de a pastra aceste valori pentru ca si Octavian sa cunoasca bucuria si onoarea de a-i transmite fiului sau aceasta comoara inestimabila. (vezi galeria foto de mai jos). 
***
Motto : Mierea este cel mai Puternic Medicament pe care il poate oferi Natura si, in acelasi timp, Darul meu pentru cei care o Iubesc.

 

                                                                                                                         Cu drag, C.A.Hogas 
.
Galeria foto (cu explicatii importante) si pe :
mai citeste si :  Viata O zi, o viata . . .  , Iubitul si Albinaritul ,  – la Ciohorani , Iasi ,