Secretele somnului

             Somnul este acel moment pe care copiii il detesta, iar "oamenii mari" il adora. Atat prezenta excesiva, cat si absenta lui ne pot aduce o serie de neplaceri.

            Somnul suficient contribuie semnificativ la mentinerea sanatatii sistemului osos, iar in cazul copiilor si adolescentilor, acesta reprezinta unul dintre factorii care favorizeaza cresterea in inaltime.

            Tulburarile de somn deregleaza secretia de insulina, sporind astfel riscul de diabet. Concret, pe timpul noptii secretia de insulina nu mai scade suficient de mult in cazul persoanelor care nu se odihnesc bine sau dorm prea putin. In plus, independent de filiera insulinei, insuficienta somnului conduce la cresterea poftei de mancare.

            Somnul suficient si de calitate nu ajuta doar la mentinerea unei atentii bune pe timpul zilei, ci – independent de aceasta – si la performanta memoriei pe termen mediu si lung.

            Hipertensiunea impreuna cu oboseala maresc probabilitatea unui atac de cord. Somnul insuficient conduce la cresterea nivelului de cortizol (“hormonul stresului”) si, prin aceasta, la marirea tensiunii arteriale. 

            In timpul somnului, procesul de regenerare celulara este accelerat, astfel incat somnul indestulator si de calitate contribuie major la prelungirea tineretii si la mentinerea frumusetii.

            Efectele excesului de somn sunt mai grave decat o simpla stare de oboseala resimtita a doua zi. Un studiu realizat de British Sleep Society in 2007 arata ca atat excesul, cat si privarea de somn se regasesc printre cauzele cresterii mortalitatii. Cercetatorii britanici au descoperit ca lipsa somnului poate dubla riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Ei sustin insa ca acelasi lucru se intampla si in cazul excesului de somn.

            Excesul de somn a fost asociat cu riscul crescut de diabet, atac de cord si obezitate, in cazul persoanelor care depasesc noua ore de somn pe noapte.

            Somnul aduce o data cu el si visele. Modul nostru de viata influenteaza natura viselor, iar alimentatia are un rol foarte important.

            Pacientii cu un grad ridicat de alcoolism, psihoticii (nebunii) si chiar nevroticii se plang adeseori de vise "populate" cu monstrii, sobolani, reptile, gandaci s.a., care ii terorizeaza sau de cosmaruri (vise agitate si chinuitor prelungite). Dupa trezirea din somn acestia sufera de stari anxioase si depresive. Fara nici o exceptie, astfel de stari pot aparea si la subiectii sanatosi dupa mese prea imbelsugate care dau tulburari digestive sau cardio-respiratorii.             Analizarea si interpretarea viselor, de care s-a ocupat foarte mult Sigmund Freud, este de mare importanta in prezicerea diagnosticului psihiatric.

Written by