Nunta la Botiza: obiceiuri

In Maramures, obiceiurile si traditiile s-au pastrat cu strictete din generatie in generatie. Nunta traditionala in zona Maramuresului, se desfasoara diferit fata de nuntile de la oras sau din alte regiuni, unde influentele moderne au schimbat modul de desfasurare al cununiilor.

Casatoria, prin intregul proces al ceremonialului traditional, reprezinta „o schimbare a statutului relatiilor sociale ale individului, trecerea de la un sistem de relatii de familie si de grup, cu implicatii in comportamentul protagonistilor, care suporta, ei insisi, schimbari fundamentale.”             Nunta este o adevarata sarbatoare, ea implica intreaga comunitate, aproape tot satul ia parte la acest eveniment, pentru ca este important atat pentru miri, cat si pentru comunitate. Casatoria inseamna trecerea de la copilarie sau adolescenta la maturitate.

In comuna Botiza, unde am participat la o nunta maramureseana, am fost martora a unei expuneri frumoase a obiceiurilor. Nunta incepe cu drumul nasilor catre casa mirelui. Obiceiul zonei este ca mirii sa aiba mai multe perechi de nasi, chiar si 4 perechi, care merg spre casa mirelui si al miresei. Acasa la baiat si la fata sunt oamenii deja adunati: familia – parinti, bunici, frati, unchi, vecini, prieteni. Dupa sosirea nasilor, urmeaza un moment in care mirele isi cere iertare pentru supararile pe care le-a cauzat parintilor, bunicilor, fratilor, prietenilor, vecinilor. Acest moment este considerat ca o incheiere e socotelilor cu viata de burlac, si intrarea in noua etapa a vietii fara povara greselilor facute in copilarie si adolescenta. La casa miresei, dupa ce a fost gatita de nasa, si de prietenele ei, urmeaza acelasi moment in care ea isi cere iertare familiei si prietenelor.

Atunci cand cei doi sunt gatiti pentru nunta, se anunta pentru a porni spre biserica. Alaiul mirelui si cel al miresei pornesc pe jos prin sat si cele doua cete se intalnesc in fata bisericii, intrand impreuna in biserica pentru a participa la cununie. Pe drum, barbatii din alai servesc trecatorii si satenii cu care se intalnesc cu palinca, in cinstea fericirii noului cuplu. Dupa slujba religioasa, mirii merg impreuna spre caminul cultural sau spre una din casele unde are loc petrecerea, care tine pana dimineata.

La nunta la care am participat am vazut atat nuntasi imbracati in portul popular cat si imbracati in haine ,,de oras”. Am vazut in acest lucru o impletire a obiceiurilor populare cu influentele moderne. A fost interesant sa vad opinci langa pantofi cu tocuri si cu strasuri, sa vad costume populare langa rochite vaporoase de matase, sa vad basmale si coafuri sofisticate. Toate acestea ma fac sa ma gandesc ca in viitor vom auzi doar povestite obiceiurile si traditiile zonei Maramuresului.

Written by