Bookfest- Ultima zi, ultimele alergari

Duminica, 3 Iunie , s-a terminat Targul de Carte Bookfest. Dupa ziua de sambata, cand vizitatorii au facut cele mai multe cumparaturi, duminica oamenii au fost mai curiosi sa vada decat sa cumpere.

Standurile au fost mai putin animate ca in zilele trecute, insa ofertele la fel de atragatoare. Sa te duci la un Targ de Carte  e ca si cum ai trimite un copil in standul cu dulciuri. Ai timp sa te invarti, sa savurezi si sa te minunezi de toate cartile pe care ti le doresti si sa te ingrozesti de toate cartile pe care ( inca) nu le-ai citit.

Ca in fiecare an reducerile au cucerit publicul si edituri ca Nemira au avut  oferte speciale 2+1 cadou, carti la 5 si 10 lei ,dar si o reducere generala de 25%.

Tara partener a fost Franta iar culoarele au fost botezate cu nume de autori francezi.

Nu au lipsit nici invitatii speciali, iar Michel Houellebecq a cucerit si fascinat publicul prezent si cunoscatorii avizati.

Duminica, in jur de ora 17, Horatiu Malaiele a dat o sesiune de autografe pentru cartea “ Rataciri”, timp in care a glumit si interactionat cu publicul. Am vazut multi care s-au oprit pentru ca i-au auzit vocea si s-au grabit sa ii cumpere cartea. Se facuse coada serioasa, dovada a ceea ce inseamna un nume important si o comunicare relaxata cu publicul.

Fiecare editura a cucerit in modul in care stie mai bine, astfel Pararela 45 a avut multe lansari, Humanitas si Curtea Veche erau ocupati ca de obicei, iar Litera avea niste pachete de carti frumos impachetate.

Pentru ca targul se apropria de final, astazi a fost mai putina lume, insa printre standuri era aceeasi agitatie in cautarea cartii perfecte la un pret numai bun. Agentia de Difuzare “ Stand” avea carti la preturi reduse imprastiate pe jos, iar oamenii se imbulzeau sa gaseasca titluri pe care si le-ar dori in biblioteca proprie. Insa cu ingramadeala aferenta e greu de crezut ca reuseai sa gasesti un asemenea titlu.

Senzatia pe care o am la aceste targuri este de oarecare ameteala pentru ca ma pierd printre sute de carti, la oferte sau reduceri, carti la care visam demult sau carti de care ma indragostesc instant.

Un efect vertigo care ma plimba printre rafturile frumos aranjate care ma fac sa imi doresc sa plec acasa cu Biblioteca ( Inter)Nationala.

Dincolo de toate, Bookfestul iti pune alaturi toate cartile pe care ti le doresti, unele cu reduceri, altele nu, te lasa sa iti faci poftele in standul cu dulciuri, sa incerci din toate si sa le cumperi pe cele care te-au atras sau sa pleci cu supararea celor pe care nu ti le-ai permis.

 

 

Written by