Erasmus este in atentia personalitatilor UE

Programul Erasmus este incurajat de personalitatile Uniunii Europene prin semnarea unei scrisori deschise adresate sefilor de stat. O suta de personalitati culturale si sportive din 27 de state UE sustin intarirea programului Erasmus. Romania are ca semnatari Ivan Patzaichin – campion la proba de canoe, Vlad Petreanu – jurnalist si blogger, Luca Niculescu – jurnalist si realizator TV.

Alaturi de personalitatile romanesti, scrisoarea a fost semnata si de regizorul spaniol Pedro Almodovar, filozoful francez Michel Serres si biologul Pierre Curie, nepotul lui Marie Curie,  internationalul francez Lilian Thuram, scriitorul spaniol Javier Marias, actorul german Daniel Brühl, scenaristul britanic David Hare, cantareata belgiana Axelle Red, precum si tanara inotatoare lituaniana Rta Meilutyt – campioana olimpica anul acesta si italianca Elisa Di Francisca, castigatoare a medaliei de aur la scrima la Jocurile Olimpice din 2012.

In scrisoarea intitulata “Europa trebuie sa investeasca in educatie si in tineri”, semnatarii arata ca in ultimii 25 de ani, popularul program Erasmus al Uniunii Europene a facut posibile studiile in strainatate a aproape trei milioane de tineri europeni, subliniind ca nu este permis a fi pierduta o generatie. Astfel, scrisoarea subliniaza ca Programul Erasmus trebuie finantat in continuare, in caz contrar, mii de tineri ar putea rata o experienta care le-ar putea schimba viata.

Programul Erasmus dateaza din 1987  si  in cadrul sau participa studentii din tarile membre ale UE si candidate la aderarea la UE.  Zeci de mii de tineri romani au fost implicati in Erasmus in ultimii ani, luand astfel contact cu alte culturi europene si aducand inapoi, acasa, cate un pic din experienta altor societati.

Bugetul european al programului Erasmus este, pentru 2012, de 450 de milioane de euro. Banii se strang din contributiile statelor membre si candidate si, din pacate, cu o luna inainte de incheierea anului, inca exista un deficit de 90 de milioane de euro. Aceasta este, de fapt, si ratiunea scrisorii deschise, o pledoarie catre guvernele europene pentru a-si respecta angajamentele fata de tinerii din mediul universitar implicati in Erasmus.

Pentru anul 2010-2011, contributia Romaniei la bugetul programului Erasmus depaseste 13 milioane de euro.

In 2013, Erasmus va avea nevoie de 465 de milioane de euro – iar aceasta este a doua semnificatie a scrisorii deschise, si anume, sa reaminteasca opiniei publice si guvernelor din tarile membre ale UE ca e nevoie de finantarea in continuare a acestui program care contribuie in mod profund la integrarea europeana.

 

Sursa: Mediafax

Written by