Fenomenul Erasmus- experienta cu multe asteptari

Bursele Erasmus tenteaza an de an un numar crescand de studenti. A avea studii in strainatate este util nu doar pentru estetica CV-ului, ci mai ales pentru formarea profesionala si intelectuala a beneficiarului.    Pentru cei mai putin initiati, insa cu ganduri de zbor, propunem cateva informatii, trucuri si date generale despre „Fenomenul Erasmus”.

Programul Erasmus a debutat in 1987 in Europa, iar in Romania in 1998. A fost numit asa dupa binecunoscutul umanist Erasmus din Rotterdam. De asemenea, cuvantul Erasmus este considerat abrevierea oficiala pentru “EuRopean Community Action Scheme for the Mobility Students”.

In primul an al programului Erasmus, aproximativ 3000 de studenti europeni au beneficiat de mobilitati de studiu. In cinci ani, numarul beneficiarilor a atins pragul de un milion de tineri, din 30 de tari, iar in 2009 cel de-al doilea million. Pentru 2012, se preconizeaza un numar total de mobilitati de trei milioane.

In prezent, in Romania 66 de institutii de invatamant publice si private desfasoara mobilitati in cadrul programului Erasmus, conform Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP). In cei 14 ani de mobilitati Erasmus in si dinspre Romania, numarul plasamentelor din Romania a ajuns la 30 000, arata raportul Comisiei Europene.

Cum se obtine statutul de student Erasmus

In primul rand, mobilitatile Erasmus sunt bazate pe acorduri intre institutiile de invatamant, care au obtinut Carta Erasmus, acordata de Comisia Europeana. Selectiile se fac in cadrul fiecarei universitati, de obicei in luna martie. Cei care aplica trebuie sa aiba cel putin un an de studiu incheiat si toate examenele promovate. Criteriile de eligibilitate nu sunt foarte riguroase, insa cum numarul de locuri este adesea insuficient, doritorii trebuie sa acorde mare atentie scrisorii de motivatie, CV-ului si altor documente necesare. De asemenea, este bine de stiut ca institutiile gazda cer un atestat de limba, insa acesta nu e necesar in perioada selectiilor din facultati, ci in momentul trimiterii dosarului de candidatura.

In urma selectiilor, titularii si rezervele pornesc cursa pentru inscrieri. Biroul de Programe Comunitare monitorizeaza atent evolutia intocmirii dosarelor si respectarii termenelor. Cei din categoria „respinsi” pot sa obtina statutul de student Erasmus, insa fara a primi bursa.

Grantul Erasmus nu acopera toate eventualele chetuieli din strainatate. Prin urmare, este nevoie de autofinantare mai ales pentru ca bursa va fi acordata in transe si, uneori, cu intarzieri.

Perioada de studiu este cuprinsa intre 3 si 12 luni, studentul avand dreptul la o singura mobilitate intr-un ciclu de studiu. Cei care se inscriu doar pentru un semestru pot ulterior sa prelungeasca, insa fara a mai primi bursa.

Trucuri si idei

Daca in urma selectiilor ati fost respinsi si vreti cu siguranta sa deveniti erasmusi, aplicati candidatura pentru mobilitate Erasmus fara grant. De multe ori, astfel de candidaturi sunt intr-un final finantate datorita celor care renunta la bursa. Atentie insa – o data depus dosarul la Biroul Erasmus al universitatii voastre si apoi retras inseamna pierderea dreptului de a mai aplica la o astfel de bursa.

Problemele legate de cazare pot provoca migrene… Cel mai recomandat este sa solicitati o camera intr-un campus. In cele mai multe camine din stainatate, camerele sunt individuale. In plus, a sta intr-un camin e bun prilej de a socializa cu alti studenti Erasmus si/sau studenti nativi. Alta varianta ar fi inchirierea unui apartament cu alti studenti. In acest caz, cheltuielile lunare pot fi ceva mai ridicate.

Auzim adesea studenti plangandu-se de echivalarea notelor la intoarcere. Creditele transferabile (ects) sunt una dintre pricipalele griji ale studentilor placati la studii. Pentru un semestru sunt necesare 30 de credite, iar pentru un an intreg, 60. Nu va sfiiti in a alege mai multe cursuri, care sa va asigure peste 30 de credite. Chiar daca se intampla sa nu promovati unul-doua examene, nu este grav atat timp cat numarul minim de credite este obtinut. De asemenea, este indicat sa consultati mereu profesorul coordonator de la institutia de origine. Imposibil sa nu va valideze cursuri la intoarcere daca i-a fost cerut acordul in momentul alegerii cursurilor.

Written by