Festivalul Castanilor – In Memoriam Gabi Dobre, intre primele trei concursuri de folk din tara

Cea de-a XIII-a editie a Consursului de interpretare a muzicii folk „Festivalul Castanilor – In memoriam Gabi Dobre” s-a incheiat, ieri, in ropote de aplauze. La una dintre cele mai bune editii ale festivalului, au concurat tineri artisti din toata tara, la un nivel care a obligat juriul sa ofere 12 premii, in loc de noua, cate erau stabilite initial de organizatori.

Voci lucrate, instrumentisti valorosi, melodii atractive pentru public si spectacol in toata puterea cuvantului, tinerii artisti participanti in acest an au privit concursul cu toata seriozitatea si au dovedit ca Festivalul Castanilor este unul dintre cele mai apreciate intalniri de folk din tara. Juriul, format din Mihai Cosmin Popescu (redactor la Radiodifuziunea Romana, presedintele juriului), Viorel Gavrila (compozitor), Corneliu Irimia (directorul Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiesti), Mircea Baniciu (cantautor) si Daniel Iancu (cantautor), a fost pus in situatia de a acorda mai multe premii, deoarece „calitatea concurentilor din acest an a fost mare, iar acest lucru a plasat Festivalul Castanilor – In memoriam Gabi Dobre printre primele trei festivaluri de folk din tara”, dupa cum a precizat presedintele juriului.

Iata castigatorii:

Adela Titescu, din Ploiesti, a primit premiul special Forever Folk, initiat de catre cantautorul Daniel Iancu.

Premiul special Radio Romania Actualitati, constand in inregistrari de melodii in studiourile televiziunii, a fost acordat grupului Open de Dor din Siret si grupului format din Roxana Zapartan & Alexandra Sidor, din Cluj Napoca. Ioan Maliciuc, membru al formatiei Open de Dor isi va lansa cartea, marti, la Biblioteca „Nicolae Iorga” din Ploiesti, unde va avea loc si un recital de folk al grupului.

Premiul de creatie al Festivalului Castanilor a fost acordat grupului Alutus din Slatina.

Votat de public, premiul de popularitate a fost castigat, asa cum era de asteptat, de catre grupul Folk Arhaic din Alexandria, grup care a uimit intreaga sala prin prezenta scenica, instrumentatie si calitatea melodiilor, realizand un spectacol de neuitat.

Premiul pentru maiestrie instrumentala a mers la grupul Icarus din Botosani, juriul stabilind ca interpretarea lui Bogdan Pinghireac fiind una de exceptie.

Premiul de interpretare solist, din partea Casei de Cultura „I.L. Caragiale” a municipiului Ploiesti, a fost acordat lui Marius Dascau din Barlad.

Doua formatii au castigat, anul acesta, Premiul de interpretare grup din partea Casei de Cultura „I.L. Caragiale” a municipiului Ploiesti: Proiect Tivodar din Bucuresti si Vox Harmony din Tg. Ocna, care, anul acesta, au venit cu melodii noi, componenta noua si ritmuri apreciate de juriu.

Premiul BES, din partea sponsorului, a fost castigat de catre grupul Carouri din Cluj Napoca, vocea tinerei artiste reusind sa atraga atentia tuturor membrilor juriului.

Participant pentru prima data la Festivalul Castanilor, Petre Ancuta din Tg. Jiu a obtinut, cu melodia compusa de el, Premiul special Gabi Dobre.

Trofeul Festivalul Castanilor – In Memoriam Gabi Dobre a fost obtinut de catre Cosmin Vaman, melodiile sale cu mesaj reusind sa convinga juriul ca a meritat marele premiu.

Festivalul Castanilor a fost, pentru ploiesteni, ocazia perfecta de a urmari recitalurile de exceptie programate de organizatori. Vineri seara, Andrei Paunescu & trupa „Totusi”, Daniel Iancu si Vasile Seicaru & Victor Hoaja au primit ropote de aplauze. Seara de sambata a adus in fata publicului ploiestean recitalurile Alexandra Andrei & Cosmin Vaman, Mike Godoroja & Blue Spirit, cu proiectul Roots, si Mircea Baniciu, care au ridicat sala in picioare si au prezentat show-uri care vor ramane pentru multa vreme etaloane in spectacolele de blues si folk de pe scenele ploiestene.

Written by