Marele pianist rus Berezovsky- foarte critic cu colegii de breasla renumiti in privinta interpretarii lui Ceaikovsky: Or fi ei mari pianisti, dar nu si pentru mine

A fost descris in revista Gramophone ca fiind „cu siguranta un succesor adevarat al pianistilor rusi mari  din trecut”, insa respinge ideea ca un pianist rus ar avea o afinitate speciala pentru compozitori rusi.

Realitatea este insa ca unul dintre ultimele sale albume abordeaza Concertul pentru pian nr. 1 al lui Ceaikovski. Atunci cand a castigat Concursul Ceaikovski in 1990, Berezovsky a fost nevoit sa interpreteze pe scena aceasta piesa, despre care, la momentul respectiv, avea o parere ferma: „Eu chiar am urat acea clipa, aproape mi s-a facut rau inainte de a merge pe scena pentru a o interpreta.  O multime de intalniri sovietice a inceput cu muzica asta. M-am simtit ca si cum as canta muzica de propaganda.”

Maestrul este foarte critic cu colegii sai privind abordarea marilor compozitori intr-un interviu acordat in urma cu ceva vreme.  Multi dintre cele mai renumiti pianisti au inregistrat Ceaikovski, inclusiv Argerich, Richter si Horowitz, dar nici unul dintre ei nu l-a impresionat pe Berezovski: „Or fi ei pianisti mari, dar nu si pentru mine! Versiunea lui Richter, cu Karajan este de nesuportat – teutonica si grea. Singura care imi place este a lui Solomon – m-a facut sa realizez ca aceasta bucata ar trebui sa fie usoara, poetica si frumoasa”.

In cadrul aceluiasi interviu il mentioneaza la modul admirativ pe Glenn Gould. „Pe compozitiile lui Bach nu am inregistrat niciodata, pentru ca este aproape imposibil pentru mine sa scap de influenta lui Gould. Am interpretat o arie din Variatii Goldberg, insa a fost absolut imposibil sa-l depasesc.”

Pentru evenimentul de la Ateneul Roman, de pe 6 noiembrie, cand Boris Berezovsky va oferi un recital de pian cum nu s-a mai vazut in Romania, acesta a ales cu grija un repertoriu variat, pe care cunoscatorii il vor aprecia cu siguranta:

 

  • Brahms, Studies for Piano in A minor – Variations on a Theme by Paganini, Op.35
  • Brahms, Hungarian Dances (Three dances) 
  • Khachaturian, Toccata 
  • Gould, Etude in a form of Boogie Woogie
  • Chasins  Flirtation in Chinese Garden
  • Chasins  Rush hour in Hong Kong
  • Gershwin  3 Preludes
  • Liszt  Mephisto Waltz no. 1, "Der Tanz in der Dorfschenke", S 514 
  • Albéniz Suite Española, Op.47: Asturias (Leyenda) 
  • Albéniz  Suite Española, Op.47: Granada 
  • Saint-Saëns, Le Cygne (The Dying Swan) (Arr. Godowsky) 
  • Chopin  Waltz no. 6 in D flat major "Minute Waltz", Op.64 no.1 (Arr. Godowsky)
  • Ravel  La Valse

Pretul biletelor variaza intre 350 si 400 de Lei, acestea fiind  disponibile in reteaua Vreau Bilet, la casa de bilete Vreau Bilet din cadrul Unirea Shopping Center, etaj 2, corp central, casa de bilete Vreau Bilet din strada prof. Moise Nicoara nr. 18, Arte International – Libraria Eminescu, EuroGSM – Bucuresti Unirii (Unirea Shopping Center – aripa centrala lifturile exterioare), EuroGSM – Perla (B-dul Iancu de Hunedoara nr.64, Sector 1), EuroGSM – Bucuresti Lujerului (in incinta Hypermarketului Cora Lujerului), EuroGSM – Bucuresti Mihalache (B-dul Ion Mihalache, nr. 92), si online pe www.vreaubilet.ro pentru comenzi de bilete cu livrare prin curier.

 

Written by