Testari nationale gratuite cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului

Se estimeaza ca in prezent circa 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronsic si ca alte 100 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm bronsic in 2025.  In Europa de vest, 1 persoana moare din cauza astmului in fiecare ora.

    „Astmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani. Atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii sunt ingrosate, umflate si inflamate si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. Asa se produce o criza de astm. In timpul crizei de astm, mucoasa cailor respiratorii se ingusteaza, muschii din jurului acesteia se contracta, iar mucusul blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila” explica Prof. Dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Foto: Ecaterina Virgolici

      Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca si GlaxoSmithKline, organizeaza in perioada 7-18 mai, in cabinetele medicale de specialitate din toata tara, testari gratuite pentru depistarea astmului, sub mesajul: „Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!” De asemenea, bucurestenii se pot testa si in Parcul Tineretului, intrarea dinspre Palatul Copiilor, pe 12 si 13 mai.

     Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume. Ziua Mondiala a Astmului, marcata anul acesta pe 1 mai,  se organizeaza anual in intreaga lume, in scopul cresterii nivelului de control asupra astmului.

   Campania se afla la a patra editie. In 2011, 9166 persoane au fost testate la nivel national si 1045 doar in Parcul Tineretului.  41% dintre ele au fost depistate cu probleme de respiratie.

   Preventia este cel mai bun tratament. O persoana are 6% sanse sa faca astm daca nici unul din parinti nu are boala, 30% daca unul din parinti are astm si 70% daca ambii parinti au astm. De ce sa ne tratam problemele cand ne le putem evita? Informatia obtinuta la timp este cea mai valoroasa putere! Putem respira  linistiti in urma unui simplu test. Pentru detalii accesati www.invingeastmul.ro

 

Written by