Inventika – cum se joaca mintea omului cu stiinta

Inventika , deschis pentru curiosi la Romexpo saptamana trecuta, a fost un targ despre ce poate mintea omului. Adunate in acelasi loc, inventiile au lasat gura-casca vizitatorii interesati cum functioneaza stiinta. 

Ceea ce intrece orice imaginatie este inventia unui elev de 17 ani. Ionut Alexandru Budisteanu, un baiat care pare matur inca de la prima discutie, studiaza la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Ramnicu Valcea. Tanarul a facut un dispozitiv care sa ajute oamenii nevazatori. Acestia ar trebui sa poarte un laptop in spate conectat la dispozitivul inventat, o matrice senzoriala plasata pe limba care determina un nevazator sa recunoasca un obiect  si sa evite obstacolele. 

Matricea respectiva trasmite informatii catre creier, care ajuta o persoana fara vedere sa isi dea seama cand se aproprie sau se departeaza de un obstacol. "Isi poate da seama ca in fata sa este un om, dar nu isi poate da seama care om e", ne-a spus micul inventator. Ionut Alexandru Budisteanu este programator de opt chiar daca este inca minor. In prezent, este sustinut de Fundatia Dan Voiculescu, dar este chemat des sa studieze in strainatate, ultima oferta venind din San Francisco. De asemenea, i s-a dat sansa sa intre direct la facultate inca de ceva timp, dar vrea sa fie ca orice elev normal si sa termine mai intai liceul.

O alta inventie este un sistem echipat cu o multime de senzori care masoara caracteristicile din apa. Poate fi dirijat in apa si fara fir, si cu fir. Este vorba despre proiectul SECRIS, lansat de Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Fortele Navale pentru depistarea factorilor de risc de securitate ca epave sau mine marine.  

"El transmite datele direct in momentul in care le masoara si care sunt utile in ecologie, dezvoltarea mediului si  identificarea zonelor subacvatice poluate", a spus cercetatorul stiintific Nicolae Nacioiu. Prin proiect, poate fi facuta o ecografie marina  pentru determinarea luciului microorganismelor in plutire, temperatura si salinitate. Oamenii de stiinta se folosesc de datele furnizate de inventie ca sa remedieze mediul subacvatic. Dispozitivul mai foloseste si la cautarea persoanelor pierdute in adancuri.

Tot cercetatorul stiintific ne-a povestit despre vopseaua invizibila. Este un lichid imprastiat intr-o zona interzisa. Se lipeste pe talpile pantofilor oamenilor care indraznesc sa intre in zona marcata, fara ca ei sa stie ca au fost insemnati si ca vor fi gasiti imediat de autoritati. Cu asa inventie, hotii vor esua de fiecare data.

Mai mult, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii Inteligente (INCDMTI) a venit la targ cu echipamente micromecanice, micromecatronice si microtehnologice care masoara inteligent piesele auto de la Intreprinderea Renault-Dacia din Pitesti. Dispozitivele ajuta la fabricarea unor automobile performante. "Microsistemul de masurare si pozitionare pentru repere micromecanice manipuleaza piesele care vin de pe o banda, le pozitioneaza si le introduce pe banda de masurare si in functie de rezultatul masurarii le clasificam ca piese bune si piese neconforme", a spus profesorul universitar si directorul institutului, Gheorghe I. Gheorghe. Desi inventia este utila in constructia masinilor, un brevet international pentru dispozitive ar costa 80.000 de euro si din aceasta cauza nu poate fi obtinut momentan, a completat directorul general al institutului. 

Chiar daca inventiile au fost surprinzatoare, cele mai multe priviri le-a primit un robotel, mascota INCDMTI, care a invatat sa mearga imediat cum a aparut pe lume. Unde mai pui ca a ramas amintire in pozele facute de vizitatori.

 

Written by