Livada de visini, teatrul nostru – rolul de scriitor al lui George Banu

Dupa lansarea cartii “Reformele teatrului in secolul reinnoirii” de joi , profesorul si criticul de teatru, George Banu, si-a prezentat ieri o noua lucrare, la Teatrul National Bucuresti.

Lansata intr-o editie noua la editura Nemira, “Livada cu visine, teatrul nostru” este o adaptare a operei lui Cehov la prezent si amintirea spectacolul memorabil de la Teatrul National, „Livada de visini”, o montare dupa Felix Alexa. Cartea ilustreaza fotografii din timpul spectacolului, facute de artistul fotograf Mihaela Marin.

 

Reeditarea cartii l-a facut pe George Banu sa declare ca a putut sa aiba un dialog cu actori mai putin familiari. Pentru criticul de teatru, “Livada de visini” de pe scena este “o piesa parabolica, o piesa testamentala cu continut material, dar in acelasi timp o piesa care trimite la invizibil”.

In timpul discursului, autorul a vorbit despre “Livada de visini” ca fiind atat expresia perfecta a frumusetii, cat si a inutilului. “Dar care mai crede ca frumusetea e inutila?”, a intrebat retoric profesorul.

 George Banu a recunoscut amuzat ca isi imagina titluri sofisticate, cand trecea intr-o zi prin fata Catedralei Notre-Dame din Paris. Nu a simtit ca titlul operei ar putea fi “Complexul teatrului”, cum se gandea in acea zi, si asta pentru ca si-a dat seama ca livada lui este teatrul.

Written by