10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Castelul Peles

1. Situat in Sinaia, la aproximativ 44 kilometri de Brasov, Castelul Peles ramane una dintre dovezile Romaniei monarhice a secolului XX. Acesta a fost construit din dorinta Regelui Carol I, pentru a-i servi drept resedinta de vara, fiind investit cu functii politice, simbolice si culturale.

 

2. Constructia Castelului Peles a inceput in anul 1873 si a fost cu totul finalizata in anul 1914. Frumusetea si rafinamentul arhitecturii le-au apartinut arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman.

 

3. La scurt timp dupa ce s-a inceput constructia Castelului Peles, a inceput si constructia Pelisorului, fiind un fel de miniatura a Castelului Peles, construit intr-un stil asemanator si respectand imaginea initiala, dar totusi cu un plus de modernism. Pe acelasi teren cumparat de Rege au mai fost construite in jurul castelului: Corpul de Garda, Foisorul, Gradinile, Uzina Electrica si Casa de Vanatoare. In cea din urma Carol I si Regina Elisabeta au locuit pana la finalizarea lucrarilor Castelului, aceasta fiind terminata in anul 1883.

 

4. Datorita uzinei electrice proprii, Castelul Peles a fost primul castel electrificat din Europa. Mai mult decat atat, acesta dispunea de incalzire centrala si lift, lucruri impresionante pentru vremea aceea.

 

5. In forma finala, castelul are o suprafata de 3200 metri patrati, 160 de camere, in care se afla una dintre cele mai importante colectii de arta, tablouri si alte obiecte de arta, din Europa, dar si o colectie impresionanta de arme, ce numara nu mai putin de 4000 de piese dintre secolele XIV-XVII. In prezent se viziteaza in procent de  doar 35% .

 

6. Holul de onoare impreuna cu sala de receptie au fost realizate in anul 1911, de catre arhitectul Karel Liman, dintr-o fosta curte interiora, fiind bogat ornamentate in lemn si cu acoperis de vitralii. Sala de teatru a Castelului este realizata in stil Ludovic XIV si dispune de 60 de locuri, plus o loja regala.

 

7. Castelul este construit in stilul neorenasterii germane, fiind la moda la mijlocul secolului al XIX-lea, dar si pentru a ilustra  convingerile estetice ale lui Carol I. Arhitectura exterioara a Castelului se remarca prin profiluri ascutite, forme neregulate, asimetrie si abundenta lemnului sculptat si a elementelor decorative.

 

8. Alegerea locului de constructie nu a fost intamplatoare, aici situandu-se in acea vreme granita Romaniei cu Imperiul Austro-Ungar, iar ulterior dupa unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, Castelul Peles se situa chiar in mijlocul tarii.

 

9. Sala de muzica a fost transformata din dorinta Reginei Elisabeta, in anul 1905, in salon pentru serate literare. Salonul este decorat cu panze pictate de Dora Hitz, care ilustreaza basme germane versificate de Carmen Sylva, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta, iar vitraliile ilustrau legende romanesti in variantele poetului Vasile Alecsandri. Mobilierul sculptat in lemn de tek a fost un dar din partea maharajahului din Kapurtala.

 

10. Se spune ca cea mai frumoasa incapere din tot Castelul este cea a Dormitorului Imperial, amenajat in anul 1906, in stilul Maria Theresa, pentru vizita Imparatului Austro-Ungar Franz Josef. Incaperea este decorata cu foarte multe artefacte de o valoare nemasurata, dar si cu un candelabru realizat din cristal de Boemia.

 

 

Written by