Castelul Huniade sau istoria unui rege care a mutat capitala regatului sau la Timisoara

Castelul Huniade este considerat cea mai veche cladire din Timisoara, intre zidurile caruia s-a varsat mult sange spalat poate doar de unul dintre bratele Begai, care a fost deviat cu scopul de a-l apara si prin ale carui incaperi s-au perindat domnite si regi, ani de-a randul. Astazi Castelul Huniade adaposteste Muzeul Banatului.

            Istoria spune ca venind prima data in anul 1307, Carol Robert de Anjou ramane fascinat de frumusetea locurilor si doi ani mai tarziu cand este uns ca rege al Ungariei, va muta capitala regatului la Timisoara, parasind orasul Buda deoarece aici se simtea mult mai in siguranta. Imediat acesta va ordona construirea unui castel, iar in cativa ani, mesterii italieni reusesc sa ridice si sa modernizeze fostele fortificatii.

            In acea vreme forma castelului era reprezentata de doua dreptunghiuri unite cu ajutorul unui pod, de jur imprejur fiind inconjurat de santuri cu apa pentru aparare.

            Odata cu mutarea capitalei la Timisoara, Carol Robert de Anjou vine insotit aici impreuna cu sotia sa, damele de companie, dar si curtea regala, faimoasa la acea vreme pentru scoala de cavalerie, dregatori si ofiteri. Astfel, castelul va deveni mult mai animat de mestesugarii si comerciantii care vor veni aici, aflandu-se sub protectia regelui.

            Se spune ca in perioada in care a stat in acest castel, Carol Robert de Anjou isi va pierde doua sotii, intr-un timp foarte scurt, una dintre acestea fiind Maria Ecaterina de Beuthen, dupa numele sau fiind numita Biserica Sfanta Ecaterina din Timisoara. Tot aici cunoaste infrangerea armatei sale de catre voievodul valah Basarab I, in batalia de la Posada. Legenda spune ca regele a reusit sa scape cu viata din aceasta batalie, imbracand hainele unuia dintre fidelii sai. Dupa infrangerea de la Posada, Carol Robert de Anjou va mai vizita o singura data castelul, in anul 1932, cand isi va petrece Craciunul aici.

            Dupa moartea acestuia, castelul va intra in posesia Regatului Ungar pentru scurta vreme si apoi in posesia lui Iancu de Hunedoara, care il va reconstrui, dupa ce este grav afectat de un cutremur, intre anii 1443 si 1447, angajandu-l pe Paolo Santini da Duccio, cel care va da castelului o infatisare asemanatoare castelului de la Hunedoara.

            Numele de Huniade al castelului provine de la Iancu Huniade, in a carui posesie va intra din anul 1455. Apoi vreme de mai bine de 100 de ani va deveni resedinta nobiliara a mai multor nobili care stapaneau domenii in Timisoara, pana la caderea Banatului in mainile turcilor.

 

Sursa: www.evz.ro

Written by