Atmosfera unor dureri morale

Doua lucruri au ramas sa-mi macine adanc constiinta invitandu-ma la o reflectie ce nu mai necesita amanare. Aceste doua lucruri sunt vorbele istoricul Neagu Djuvara rostite duminica  in cadrul unei emisiuni la Antena 3. Sa incepem cu prima. Istoricul a spus la un moment dat in emisiune urmatoarele "Este nevoie ca alte doua generatii sa treaca si care sa nu mai fie legate de pacatele pe care le-au facut parintii lor”. Cu alte cuvinte mai avem nevoie inca de 20 de ani pentru schimbare.Chiar daca asemanarea cu profetia lui Silviu Brucan “Romania va avea nevoie de 20 de ani pentru a se democratiza” este izbitoare poate am avea nevoie mai putin de profetii si mai mult de infaptuire  (sociala, sufleteasca, economica etc.) Relevant in acest context  este conceptul de atmosfera formulat de sociologul Dumitru Draghicescu la inceputul secolului. Atmosfera unei societati este fermentul pentru orice tip de schimbare si ea genereaza ciclicitatea generatiilor. Dar care este atmosfera in Romania de astazi? Cum se mai simt si ce mai gandesc romanii?

            Dincolo de greutatea si complexitatea  raspunsului nu putem ignora stratul cenusiu in care romanii se afunda. Acest strat este mai mult decat un efect al politicii, al guvernelor, al nivelului de resurse individual raportat la conditiile de trai si piata, al puterii de cumparare al leului, el este o reflexie a unei imagini pe care societatea o are despre ea. Istoricul isi mai marturiseste oroarea si in legatura cu exodul tinerilor "Faptul ca tineretul nostru, intr-o foarte importanta cantitate, ne paraseste ma ingrozeste. Cu ce sa reconstruim Romania daca cele mai talentate creiere nu raman sa ajute". Cum se mai realizeaza o ciclicitate a generatiilor cand o mare parte din tineri parasesc Romania, unii cu regret unii cu abandon voluntar al identitatii? Raspunsul apartine viitorului, un viitor pe care nu trebuie sa-l amanetam iluziilor colective, un viitor care merita imaginat si proiectat inainte de toate din sine. De la un sinplu gest catre o persoana, pana la un cuvant linistitor, toate aceste maruntisuri creaza atmosfera noastra care reprezinta  pantecul prin care o societate renaste sau piere.

Cred ca aici dorea istoricul Neagu Djuvara sa ajunga.
Poate ar fi un inceput sa incepem sa facem bine oamenilor si apoi ideiilor.

Se spune ca durerile morale sunt cele mai necrutatoare, vorbele istoricului Neagu Djuvara se ascund asemeni unor soricei ce scobesc adanc in piept aceste dureri ce sunt aici ca sa ne tulbure mult timp de acum incolo.

 

 

Written by