The Hurt Locker

Tematica razboiului e atat de permisiva in cinematografie, si totusi atat de cliseizata.

Printre multe si obositoare stereotipii, a aparut The Hurt Locker.
Regizat de Kathryn Bigelow, cu Jeremy Renner ca protagonist, filmul aparut in 2008 a monopolizat decernarea premiilor Oscar din 2010, cu sase premii, trei nominalizari si nenumarate controverse.
Povestea sergentului William James (Jeremy Renner) – un genist american dependent de adrenalina – expune un punct de vedere asupra razboiului din Irak (mai putin) si asupra imensului din natura umana (mai mult).
Asadar, repartizat intr-o echipa de genisti dislocata in Bagdad, junky-ul William James isi debusoleaza colegii printr-un comportament la extreme, cu doar cateva decizii posibile – depinzand de numarul de fire din fiecare bomba.
Jongland intr-un aparent non-sens de emotii, sergentul William James este rolul macinarii psihicului si relatiei om-conflict.
Jeremy Renner dovedeste o uriasa forta de interpretare, cand ludic, cand zeflemitor, cand depresiv – insa mereu constient de si in negociere cu mediul inconjurator.
Produs cu un buget de aproximativ 15 milioane $, The Hurt Locker reafirma faptul ca lucrurile simple sunt si cele mai puternice – de cele mai multe ori.
Ideea filmului este inteligent rezumata in scena in care sergentul James e pus in dificultate de un urias raft cu cereale, intr-un super-market.
Distributia peliculei ii mai contine, printre altii, pe Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Ralph Fiennes si Evangeline Lilly.

Written by