Calendarul zilei- 14 august

2012Calota glaciara risca sa dispara in scurt timp, fenomenul de topire are loc mult mai repede si, daca se mentine acest ritm, in doar 10 ani calota glaciara din zona arctica risca sa dispara complet.

Teoria este confirmata si de Satelitii Agentiei Spatiale, care au surprins un fenomen alarmant: gheata din zona arctica se topeste alarmant decat se estimase! Satelitii au furnizat imagini care atesta ca in ultimul an s-au topit 900 de kilometri cubi de gheata din aceasta regiune.

Consecintele sunt devastatoare: numai ghetarii din Groenlanda ar putea provoca cresterea nivelului marilor cu 7 metri.

 

2012 – Vor fi judecati de o instanta a Vaticanului asistentul personal al Papei Benedict al XVI-lea, Paolo Gabriele, acuzat de furt de documete confidentiale, si un complice al acestuia, Claudio Sciarpelleti, informatician la Secretariatul de Stat.

Paolo Gabriele este acuzat de furt in „forma grava, fiindca ar fi sustras note private si mesaje confidentiale adresate Papei Benedict, copiindu-le si furnizandu-le presei.

 

2003Caderi masive de curent au provocat haos in estul Statelor Unite ale Americii si Canada, lovind orase mari precum New York si Ottawa.

Aceasta intrerupere de energie electrica a fost considerata cea mai mare pana de curent din istoria Statelor Unite, ea afectand mai mult de 50 de milioane de americani.

Un intreg haos s-a creat: semafoarele s-au blocat, caile ferate au fost evacuate si sute de mii de oameni au ramas blocate in lifturi, in birouri sau in apartamente. Zborurile avioanelor din zonele afectate au fost oprite pentru mai multe ori, inregistrandu-se pierderi de zeci de milioane de dolari, iar mii de navetisti nu au putut sa ajunga acasa, petrecand noaptea pe strazi si dormind in corturi improvizate.

 

1996 – A incetat din viata Sergiu Celibidache, dirijor si compozitor roman, membru de onoare al Academiei Romane.

Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, fiind recunoscut ca dirijor neintrecut a simfoniilor lui Anton Bruckner. Stilul sau dirijoral era foarte original, fiind cunoscut pentru varietatea tempo-urilor:cu cat pasajul muzical era mai bogat si mai complex, cu atat tempo-ul devenea mai lent, un stil care daadea un efect deosebit in sala de concert.

Printre alte compozitii, Sergiu Celibidache este autorul unui impresionant Requiem, a patru simfonii si al unui Concert pentru pian si orchestra, ramase, in mare parte, inedite.

Pentru activitatea sa artistica, Celibidache a primit diverse distinctii, printre care: cetatean de onoare al orasului München (1992), membru de onoare al Academiei Romane (1992), doctor honoris causa al Universitatii din Iasi (1992), Ordinul Maximillian pentru Stiinta si Arta (Germania, 1993).

 

1984 – A decedat Vasile Lovinescu, critic literar, dramaturg si filosof esoteric roman, care a publicat numeroase articole si eseuri in reviste ca „Viata literara, „Viata Romaneasca, „Adevarul literar si artistic, „Credinta, „Familia, „Azi, „Vremea, dar si cateva traduceri din limbile germana, franceza si engleza. (citeste mai departe)

Written by