Crepusculul muzicii populare

Daca ne gandim strict la sensul termenilor, muzica populara ar trebui sa fie muzica poporului. A tuturor, apreciata, cantata si ascultata de toti. Nu e nevoie cred sa mai spun ca lucrurile sunt departe de a fi asa. De ceva vreme, tot mai putini gusta genul, mai ales ca si muzica populara nu numai ca “nu mai este ce a fost”, dar a devenit in mare parte ceva foarte departat de originile ei.

Nu stiu daca lipsa de interes este doar la public, sau pleaca de undeva mai in profunzime. Cumva, parca nici poporul nu mai face muzica. Iar cei care o fac fie o pastreaza pentru ei, fie nu mai au cui sa o dea mai departe. Pentru ca practic cantecul popular nu este unul de autor, ci unul viu, transmis, sau mai bine zis cantat din om in om, de la o generatie la alta. Melodiile pe care le cunoastem cu totii de la artisti ca Maria Tanase sau Furdui Iancu nu le apartin, ci sunt culese, prelucrate si apoi oferite publicului. Si de multe ori cantaretul nu are nici o legatura cu primele etape.

Motivele sunt probabil multe si complexe, dar realitatea este ca ne-am indepartat de muzica populara pana acolo incat nu mai suntem constienti de rolul ei. Pe vremuri, ea insotea toate momentele importante ale vietii, nu doar nunta si cumatria. Era prezenta la toate momentele importante din viata oamenilor, dar si in cele mai putin importante. La sarbatori, dar si la munca, la hora duminca, dar si in serile de claca. Era vesela sau trista, acorda importanta in egala masura versului si partii instrumentale, iar de cele mai multe ori se impletea cu dansul.

Astazi, cei mai multi dintre noi o mai ascultam doar la nunti, de multe ori si asta ca o concesie facuta celor mai in varsta, ca de, sa fie si ceva “de pe vremea lor”. Putini sunt cei care sa aiba in playlist si melodii populare, iar daca le au sunt probabil ramase de la vreo petrecere. Ce e drept, nu ne ajuta nici media, caci nu este un gen care sa fie prea mult promovat. Cel mult pe posturile de profil, dar si aici muzica populara se amesteca cu cea etno sau cu muzica lautareasca si de pahar. In rest..nici Tezaur Folcloric parca nu mai e la fel, de la moartea Marioarei Murarescu.

Din cand in cand, cate un concert sau un festival cum este cel in aer liber din Cismigiu readuc in atentia celor care se intampla sa fie prin preajma cantecul popular. Si se intampla atunci ceva care ne da speranta ca poate totusi acest gen nu a murit de tot: oamenii se lasa prinsi de frumusetea muzicii si pentru cateva minute sau ore se asculta, se danseaza si se traieste “populara”, la fel de vie ca intotdeauna. 

Pentru a asculta muzica populara va recomandam: radiourionline.ro/gen/index/3

Written by