Maestrul Nicolae Herlea, la 85 de ani Radio Romania Cultural il aniverseaza pe baritonul care a incantat publicul cu vocea sa

In perioada 27 – 31 august, Radio Romania Cultural a difuzat cinci emisiuni speciale prin care baritonul Nicolae Herlea a fost sarbatorit cu ocazia implinirii a 85 de ani. Zilnic, de la 12.05 la 12.55 la Radio Romania Cultural, baritonul Nicolae Herlea a dialogat cu Sorina Goia despre rolurile interpretate si o viata in slujba scenei muzicale.

Baritonul Nicolae Herlea s-a nascut la Bucuresti, la 28 august 1927. A studiat la Conservatorul din Capitala si a urmat cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia. A debutat, in 1951, pe scena Operei Nationale din Bucuresti cu rolul „Silvio”, din spectacolul „Paiate”, ramanand angajat ca prim-bariton al acestei scene.

Tot atunci a castigat Premiul intai la concursurile internationale de la Geneva, Praga si Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de aparitia sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cantat la Scala din Milano, la Opera Nationala din Praga, la Teatrul Balsoi din Moscova si Opera Nationala din Berlin. In perioada 1964-1967, a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea, a avut aparitii si pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit etc.

Repertoriul sau cuprinde roluri de seama din creatia universala. A fost Figaro in „Barbierul din Sevilia”, de Rossini, rol pe care l-a interpretat de aproximativ 550 de ori. A fost lordul Ashton in „Lucia di Lammermoor”, de Donizetti, Rigoletto in „Rigoletto”, de Verdi, Escamillo in „Carmen de Bizet”, Oneghin (in „Evgheni Oneghin”, de Ceaikovski), Igor („Printul Igor”, de Borodin), Scarpia ( „Tosca”, de Puccini). Vocea sa, calda, egala pe intregul ambitus, exprima naturalete si are o intinsa gama de sentimente, iar calitatile sale vocale sunt sustinute de un autentic talent actoricesc.

A cantat in compania multor artesti consacraat, printre care se numara: Montserrat Caballé, Mario Del Monaco, Franco Corelli, Placido Domingo, Joan Sutherland, Giuseppe Di Stefano, Nicolai Ghiaurov, Nicolai Ghiuselev , Giulietta Simionatto, James McCracken, Carlo Bergonzi, Fiorenza Cosotto, Nicolai Gedda, Luigi Alva, Ivan Petrov.

Este presedintele Juriului International al Fundatiei „Hariclea Darclée” si preda cursuri de specializare, pentru masterat, la Academia de Muzica din Bucuresti. (citeste mai departe)

Written by