2 din 3 romani mor de boli cardiovasculare

 

            Bolile cardiace au ajuns sa ucida intr-un an mai multi oameni decat ar face-o cancerul.  In ultimii ani riscul cardiovascular la femei a fost in crestere si a ucis mai multe femei decat cancerul de san.

Regimurile alimentare variaza de la o regiune la alta – la fel si sanatatea nativelor diferitelor parti ale lumii. Saracia si clima isi pun amprenta asupra sanatatii oamenilor, insa obiceiurile traditionale de alimentatie au si ele un rol.

            Cercetarile arata ca numarul cazurilor de boli de inima este deosebit de mare in Federatia Rusa, dar mic in China, in timp ce cancerul traiectului digestiv este dusmanul Japoniei.

            Nivelul inalt de dezvoltare a unei tari tinde sa sporeasca numarul de decese datorate cancerului sau bolilor cardiace.

            Care ar fi factorii din regimul alimentar care ne protejeaza de bolile cardiace? Exista dovezi clare ca cele mai bune regimri sunt bogate in fibre si sarace in carne rosie si produse lactate: acesti factori reduc nivelul de colesterol in sange, care este un factor important in bolile cardiace.

            Rosiile, de exemplu, s-a desoperit ca au efect deosebit de benefic in prevenirea bolilor cardiace, ceea ce ar putea sa explice incidenta redusa a bolilor cardiace in tarile mediteraneene – in special in Italia – si in unele regiuni ale Americii de Sud, unde rosia este indigena (autohtona).

            Federatia Rusa, cu o rata mare de cazuri de boli cardiace, are un regim traditional care tinde sa cauzeze obezitate si este bogat in alimente ce ridica nivelul de colesterol, precum produsele lactate. In regimul alimentar rusesc traditional consumul de fructe si legume proaspete este redus, din cauza unor factori cliatici si economici.

            Legumele gatite in exces, produsele lactate (precum smantana) si nivelele mari de carbohidrati predispun populatia la bolile cardiace.

            In China, pe de alta parte, incidenta bolilor cardiace este mai redusa, desi rata fumatului este relativ mare (fumatul este un factor cu o contributie majora in bolile cardiace).

            Bolile cardiovasculare fac din ce in ce mai multe victime in randul romanilor, tara noastra fiind pe locul al treilea in lume in ceea ce priveste aceasta cauza a decesului. 
            Studiile recente arata faptul ca doi din trei romani mor de boli cardiovasculare, unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune frecventa.

            Anual peste 10.000 de copii romani sunt diagnosticati cu boli cardiace. Au un stil de viata in care sportul nu se mai regaseste. Profesorii de educatie fizica sunt nevoiti sa-si tina orele cu jumatate de clasa, pentru ca foarte multi elevi chiulesc.

Numai in Capitala, 4% din elevi au scutire medicala pentru orele de sport. Altii lipsesc pur si simplu si nu fac deloc miscare. Efectele apar in timp.

La fel de expusi sunt si adultii care muncesc prea mult si nu fac sport. Sportul ar trebui sa aiba prioritate in viata noastra, ne sfatuiesc medicii.

Solutii miraculoase nu sunt. Am putea, totusi, sa incepem prin a ne schimba stilul de viata. Alimentatia echilibrata, sportul, renuntarea la fumat si odihna pot preveni 80% dintre bolile cardiovasculare. Aceasta este si strategia Sociatatii Romane de Cardiologie care isi propune ca pana in 2015 sa scada rata mortalitatii cu 10%.

 

Sursa foto: azumio.com

Written by