Vicii si delicii: fumatul!

 

Conform statisticilor din anul 2012, aproape cinci milioane de romani fumeaza in mod curent. Pe langa acestia exista sase milioane de persoane nefumatoare ce sunt expuse la fumul de tigara. Asadar in total avem 11 milioane de romani expusi zilnic la fumul de tigara, mai putin de jumatate dintre ei fiind chiar fumatori.

Intr-un studiu realizat de GATS s-a demonstrat ca un roman fumator cheltuie 273 de lei lunar numai pentru a-si procura tigari. Asadar luand in calcul salariul minim de 1000 de lei, romanii dau peste un sfert din acesta pentru tigari. Romanii ce aleg sa fumeze tigari mai scumpe, cheltuie insa lunar pana la 450 RON pe luna, asadar raportandu-ne la acelasi salariu minim, aproape jumatate din el se cheltuie pentru tigari.

Cei mai multi dintre fumatori (96.3%) stiu ca fumatul creste riscul aparitiei unor boli grave, 98% stiu ca fumatul cauzeaza cancer pulmonar, iar 90% stiu ca acest viciu poate provoca atac de cord. Un procent mai mic de  53.4% dintre romani stiu ca fumatul creste riscul de osteoporoza, iar 66.5% cunosc probabilitatea ca fumatul sa produca disfunctii erectile.

De ceva vreme fumatorii au observat pe pachetele de tigari, alertele medicale, menite sa ii informeze despre bolile ce pot aparea odata cu deprinderea acestui viciu. In urma acestor inscriptionari aproape un sfert din romani s-au gandit sa renunte la fumat, insa nici unul din ei nu a aflat citind alertele medicale despre un risc nou pe care nu si-l asumasera odata cu inceperea fumatului. Majoritatea romanilor nici macar nu dau atentie alertelor medicale, preferand sa le ingore sau eventual sa le acopere cu o bucata de hartie in cazul in care imaginile li se par mult prea respingatoare.

Un alt studiu realizat in America le-a oferit insa fumatorilor inraiti o alternativa ce le permite sa isi mentina viciul, dar si sanatatea. Americanii spun ca jumatate de ora de sport in fiecare zi, imbunatateste sanatatea fumatorilor. Ei considera ca un fumator care face sport este mult mai aparat de diversele boli provocate de fumat decat un fumator care nu face sport si in plus mortalitatea in cazul fumatorilor sportivi este mult mai scazuta decat in cazul fumatorilor care nu fac sport.

In urma campaniilor antifumat care au aparut in ultima vreme, dar si in urma cresterii pretului tigarilor, romanii au adoptat tigara electronica si multi dintre fumatori au renuntat pentru o perioada de timp la fumat. Cu toate acestea s-a observat ca fumatorii inraiti, mai ales cei care asociau fumatul cu o cana de cafea nu au putut trece la tigara electronica, considerand ca aceasta nu se impaca foarte bine cu cafeaua si intregul ritual le este bulversat. Nu exista inca date concludente care sa arate daca fumatorii ce au trecut la tigara electronica au adoptat-o in totalitate, renuntand la fumatul clasic.

Daca doriti sa va lasati de fumat, o puteti face la orice varsta, corpul reuseste sa isi refaca tesuturile afectate chiar dupa multi ani de fumat. Multi dintre fumatori se tem de ingrasare odata cu renuntarea la fumat, insa in acest caz va recomandam sa introduceti in viata dumneavoastra macar jumatate de ora de sport, in mod sigur nu va veti ingrasa.

Sfatul nostru: Exista organisme predispuse la afectiunile provocate de fumat, insa exista si persoane fumatoare care au atins varste impresionante. Daca simtiti ca fumatul va afecteaza sanatatea, faceti un efort si renuntati, inlocuiti fumatul cu sportul si veti observa cum din fumatori inraiti veti deveni nefumatori inraiti, care atrag atentia tuturor celorlalti fumatori din jur despre efectele fumatului.

Written by