Echipa de Sabie Feminin U13 a CSA STEAUA este Campioana Nationala in 2023

Competitia pe Echipe a Campionatului National de Sabie Feminin U13 s-a desfasurat pe 28 iunie. Tinerele sportive steliste au avut, pana la calificarea in Finala, un parcurs fara prea mari emotii.

Ultimul act al competitiei a pus fata in fata, pe plansa podium a salii Ana Pascu (Floreasca) a Federatiei Romane de Scrima, cele mai bune doua echipe ale competitiei pana in acel moment : CSA STEAUA si CSTA BUCURESTI.

Atmosfera extraordinara creata de sustinatorii celor doua echipe a contribuit din plin la nota frumoasa in care s-a incadrat acesta finala. Emotiile extraordinar de mari si-au pus amprenta asupra dramei care se derula pe plansa podium.

CSA Steaua a intrat la duel cu cele mai bune sportive din lot : Ina Mocanita, Sabina Hogas, Ingrid Gheorghe (loc 3 la Cupa Rasnovului U11 2022) si Alessia Joldea.

CSTA Bucuresti a atacat medalia de aur cu urmatoarea formula : Mara Popa, Ingrid Mateescu, Alessia Oarga si Iris Paparoiu.

Din partea Stelei, lupta a fost deschisa de catre Sabina Hogas care, dupa trei tuse pierdute consecutiv in fata Marei Popa, se mobilizeaza si le castiga pe urmatoarele 4. Acest inceput de finala este cu adevarat electrizant si anunta o lupta foarte frumoasa.

Dupa cele 4 tuse pierdute consecutiv,, adversara Sabinei egaleaza la 4. Mara Popa castiga si urmatoarea tusa iar CSTA Bucuresti inchide primul releu in avantaj (5-4).

Al doilea releu este la fel de tensionat ca si primul insa Ingrid Mateescu nu poate castiga cu Ina Mocanita si scorul devine 8 – 10 si Steaua conduce cu doua tuse.

Cel de al treilea releu ofera sansa revenirii sportivei legitimate la CSTA Bucuresti. Ingrid Gheorghe intra pe plansa hotarata sa mareasca avantajul de doua tuse si le castiga primele 4. Alessia Oarga revine si egaleaza la 14 dar ultima tusa revine stelistei si cel de al treilea releu se incheie cu avantaj minim pentru CSA Steaua (14 – 15).

Pentru Steaua, revine foarte hotarata pe plansa pentru al patrulea releu Sabina Hogas. Castiga 4 tuse consecutive in fata lui Ingrid Mateescu, pierde urmatoarele 3, o castiga pe a 8-a si Steaua conduce cu trei tuse avans : 17 – 20.

La jumatatea luptei (releul 5), in ambele tabere presiunea emotiilor este la cele mai inalte. Mara Popa lupta senzational pentru CSTA si o egaleaza la 21 pe Ingrid Gheorghe. Stelista se mobilizeaza si In urmatoarele tuse se merge umar la umar pana la 24 -24 . Ultima tusa este castigata de Mara care readuce CSTA in avantaj dupa trei relee (CSTA 25 – CSA Steaua 24).

Ina Mocanita, castigatoarea probei individuale, revine pe plansa pentru Steaua in cel de al saselea releu impotriva Alessiei Oarga. Sportiva CSTA – ului nu rezista asalturilor campioanei si ii permite Stelei sa preia conducerea cu o diferenta de 4 tuse (26 CSTA – 30 Steaua).

Castigarea unei astfel de competitii necesita o strategie pe masura asteptarilor iar CSA Steaua nu duce lipsa de minti luminate. Mihaela Bulica, antrenoarea coordonatoare a categoriei U13 a stabilit ordinea perfecta de intrare pe plansa pentru ca diamantele pe care le-a slefuit in timpul antrenamentelor si competitiilor anterioare sa straluceasca la final.

Ingrid contra Ingrid

Releul al saptelea seamana izbitor cu al cincilea. Ingrid Gheorghe castiga prima tusa dar apoi le cedeaza pe urmatoarele 7 si CSTA, prin Ingrid Mateescu, preia conducerea (32 – 31). Coplesita de emotiile primei finale din viata ei dar mereu incurajata si sfatuita de antrenori si colege, stelista gaseste totusi forta de a se mobiliza, castiga urmatoarele 3 tuse si readuce echipa in avantaj (32 – 34). Cealalta Ingrid se trezeste din relaxarea indusa de cele 7 tuse castigate consecutiv si egaleaza la 34. Si, pentru a demonstra ca antrenorii nu si-au pus degeaba toata increderea in ea, Ingrid Gheorghe trimite CSA Steaua catre al optulea releu in avantaj (CSTA 34 – CSA Steaua 35).

Lupta este foarte stransa, in al optulea releu. Adversarele, Alessia Oarga si Sabina Hogas. merg umar la umar si isi impart in mod egal primele 6 tuse (CSTA 37 – CSA Steaua 38). Determinarea, stapanirea emotiilor si, cu siguranta, gustul amar al unei finale pierdute in 2022 au facut ca Sabina Hogas sa gaseasca tusele castigatoare pentru ca CSA Steaua sa intre in ultimul releu cu un avantaj confortabil (CSTA 37 – CSA Steaua 40)

Releul final le aduce pe plansa podium pe Mara Popa CSTA Bucuresti si Ina Mocanita CSA Steaua. Modul in care isi impart primele 8 tuse spune totul despre intensitatea emotiilor celor doua luptatoare Primele doua sunt castigate de Ina (37 – 42), urmatoarele doua de catre Mara (39 – 42). Apoi Ina duce scorul la 39 – 44 dar Mara reuseste doua tuse castigatoare si reduce diferenta la 3 tuse (scor : 41 – 44)

Cea de a 9-a tusa a celui de al 9-lea releu declanseaza sarbatoarea in Sala Ana Pascu a Federatiei Romane de Scrima. Ina Mocanita isi respecta statutul de campioana si aduce o noua medalie de aur.

Echipa CSA Steaua Bucuresti este noua Campioana Nationala la Sabie – categoria U13 feminin.

La slefuirea acestei minunate generatii de luptatoare si-au adus contributia, alaturi de Mihaela Bulica, antrenorii Catalina Anghel si Georgiana Dima, psihologul Valentin Lepadat, campioana olimpica Simona Gherman (managerul sectiei de Scrima) si toti parintii care sustin acesti copii minunati.