Targul Mestesugarilor Rromi – business din satra

Obiecte lucrate tot timpul anului de mestesugarii rromi au fost expuse in Piata Constitutiei, intre 11 si 13 noiembrie. De la standurile frumos dichisite n-au lipsit ceaunele, lingurile de lemn, tocatoarele, obiectele decorative, bijuteriile din argint si costumele traditionale. Insa clientii s-au lasat asteptati.

Desi targul trebuia sa se inchida la ora 20, mestesugarii au inceput sa stranga si sa-si incarce la maximum masinile duminica la ora 16. Mariana, una dintre comerciante, isi punea incet bijuteriile mari de argint in cutii de pantofi, una cate una, sperand parca sa o opreasca vreo doamna impresionata de podoabele create de ea si sa ii creasca profitul.

Presedintele Asociatiei Mestesugarilor si Comerciantilor Traditionali Rromi, Cornel Craciun, a declarat ca este multumit de felul in care s-a desfasurat tot evenimentul, mentionand ca nu a avut loc niciun incident, iar oamenii care au indurat frigul s-au simtit bine. Cele mai vandute produse au fost tuica, ibricele si ceaunele. Bijuteriile nu au fost la mare cautare pentru ca, dupa cum spune Craciun, “a fost prea frig si femeile nu s-au aventurat sa le probeze”, iar costumele traditionale au atras doar priviri. Seful mestesugarilor rromi a sustinut ca singura sursa de finantare pentru eveniment a fost bugetul propriu.

Atmosfera a fost incalzita de formatia de rock balcanic Romano ButiQ, care a reusit sa atraga si cativa turisti straini, curiosi sa vada adevarata fata a rromilor din Romania.

La  targ au mai fost prezenti si invitati speciali din toate zonele tarii care si-au promovat produsele traditionale, de la diferite feluri de mancare, pana la stergare sau costume.

Dar cei 30 de mestesugari, membri ai Asociatiei Mestesugarilor si Comerciantilor Traditionali Rromi, au plecat spre casele si atelierele lor spunand ca o sa pregateasca un eveniment similar pentru  aprilie 2012.

Written by