Virginitatea si sofatul in lumea araba

Barbatii din Arabia Saudita le interzic femeilor sa-si ia carnet de conducere si, implicit, sa conduca un autoturism de frica sa nu-si piarda virginitate.

            In Arabia Saudita se discuta despre ridicarea interdictiei de sofat in cazul femeilor, pentru a le da acestora macar putin din liberatea de care se bucura barbatii. Cu toate ca „oferta de libertate” este una minuscula, extremistii musulmani sunt ingrijorati ca aceasta ar putea duce la o emancipare nedorita a femeilor si ar insemna ca „tara ar ramane fara virgine”.
            Un studiu facut de musulmani pretinde ca prin „eliberarea femeilor” din Arabia Saudita, atat barbatii, cat si femeile vor trece la homosexualitate si la pornografie.

            In Arabia Saudita, cea mai traditionalista dintre tarile arabe, femeile n-au inca drept de vot; pe langa faptul ca nu au voie sa conduca o masina, nu li se permite nici macar sa mearga pe bicicleta; in autobuze, au locuri rezervate in spate, separat de ceilalti calatori – interactiunea cu barbati e considerata generatoare de promiscuitate si trebuie evitata cu orice pret.

            Casele au doua intrari, una pentru femei, alta pentru barbati. Segregarea sexelor e asemanatoare celei din perioada Apartheidului din Africa de Sud, dintre albi si negri. Pana in 2006, femeile saudite n-aveau nici macar acte de identitate: existenta lor era pur si simplu o notita in buletinul tatalui.

            In tari precum Siria sau Iordania, femeile n-au voie sa calatoreasca fara o permisiune scrisa din partea sotului. In Maroc, legea poate gasi scuzabila asasinarea unei femei care s-a facut vinovata de adulter.    
            In instanta, marturia unei femei valoreaza nici cat jumatate din cea a unui barbat si e luata in considerare numai daca n-a fost martor si un barbat, iar conform legii islamice (sharia), femeile nu trebuie sa detina functii de conducere.

            Regimul taliban din Afghanistan era o forma extrema si cumulata a tuturor acestor limitari. “Noi le-am dat femeilor cele mai mari drepturi, pe care nu le-au primit de la nici un alt regim: sa poata avea rolul dat lor de Dumnezeu, cel de a sta acasa in izolare instruindu-se religios”, spunea un lider taliban in cadrul celui mai inalt consiliu religios al tarii

Written by