Desenele de azi si de maine

 

Fara sa realizam influenta desenelor animate asupra psihicului copilului nostru este extrem de importanta. Descoperirea insa nu este noua, prin aceiasi transformare am trecut si noi atunci cand am privit pentru prima data un film de desene animate.

Persoanele intre 30 – 45 de ani stiu insa ca in timpul regimului Ceausescu, desenele animate erau un lux si cu totii stateam in fata televizorului duminica dimineata sorbind cu ochii largi si gura deschisa un sfert de ora de desene animate, in general Tom & Jerry, Popeye Marinaru’, Nu zait pagadi etc.

Comparand insa desenele pe care le-am vizionat noi in copilarie cu cele pe care le vizioneaza in ziua de azi copiii nostri, putem observa fara prea multe cunostiinte ca in primul rand ritmul este total diferit, imaginile se succed cu o repeziciune fantastica, nimeni nu sta sprijinit de un gard asteptand pisica sau soarecele, mereu personajele animate de azi arunca cu ceva, mereu se afla pe o placa, motocicleta sau alt mijloc de transport, sar, se impusca, se feresc, un adevarat haos. Haos cu care copiii nostri sunt obisnuiti.

De ce se intampla asta? Prima schimbare in psihicul uman a inceput odata cu aparitia Internet-ului. Deschidem multe pagini de web, vedem casute peste tot, in fiecare casuta se intampla ceva, insa cu cat stam mai mult pe Internet cu atat mintea noastra se obisnuieste cu un ritm si ignora ce nu este relevant. Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii arata ca vizitatorii fideli ai unui site de stiri local, nu observasera adaugarea unui baner in partea stanga a site-ului. Asadar generatia Internet este caracterizata de viteza, tocmai de aceea nu are rabdare si doreste ca totul sa se intample atunci cand il cere.

Fat Frumos cu care am crescut noi era superb, fie el brunet sau blond, era un cavaler cu un fizic placut, purtare aleasa si de obicei instarit. Fat Frumos pe care il vad fetitele noastre este total diferit. Vedeti spre exemplu: Shrek, Frumoasa si Bestia, etc. Asadar frumosul cavaler s-a transformat intr-un personaj inadaptat, foarte urat, in care domnisoarele noastre trebuie sa descopere dragostea. S-a incercat in acest fel excluderea rasismului / discriminarii din mintea copiilor nostri, fiecare dintre ei era indemnat sa priveasca dincolo de infatisare pentru a descoperi frumusetea. Curentul insa nu a functionat asa cum au dorit creatorii sai. Rezultatul? Fete care sunt atrase de tipi duri, cu diverse probleme de socializare si nu numai. Adevarata problema a aparut atunci cand acesti indivizi chiar nu aveau nimic frumos in interior.

Curentul Emo a venit pe aceiasi baza, baietii doreau sa devina Shrek, fara sa isi dea seama, sa stea exact ca un capcaun in vizuina lor, uitati de lume, speranta lor de final fiind aceiasi, printesa sa vina sa ii descopere, asa cum sunt.

Influenta desenelor animate este foarte importanta in educatia si pregatirea pentru viata, in general ele sunt realizate tocmai in ideea de a schimba o perceptie gresita ce se mentine de generatii bune.

Va oferim inca un exemplu: Bau – Bau a disparut din desenele de acum, acum toti sunt eroi si se bat cu raufacatorii, nu exista un rau suprem peste toti pe care sa nu reuseasca sa il infrunte decat bunul suprem. El a fost exclus pentru ca s-a considerat ca teama nu ajuta copilasii sa isi dezvolte personalitatea in intregime. Rezultatul? Nu tocmai asa cum s-a dorit, copiii au inceput sa se considere pe aceiasi treapta cu profesorii, parintii si bunicii, nimic nu ii mai opreste si nici macar nu inteleg ca poate exista o limita. Anul trecut Bau – Bau a reaparut in desenele animate (vezi Cinci eroi de legenda – Jack Inghet) si o sa tot reapara in incercarea disperata de a stavili generatia care a fost pur si simplu scapata din mana.

Sfatul nostru: Posturile cu desene animate sunt multiple, rezervati-va putin timp si urmariti grila de programe, apoi alegeti postul cel mai potrivit pentru copilul dumneavoastra. Copiii sunt ca un burete ce absoarbe tot ce i se da, fara sa aiba capacitatea de a filtra, aici interveniti dumneavoastra si va sfatuim sa nu va ignorati rolul, chiar daca timpul este minim.

Written by