72 de ani de Bugs Bunny

 

What's up, Doc?

Bugs Bunny este un personaj de desen animat cunoscut de noi toti, indiferent de varsta. Este un iepuras gri, extrem de viclean, dar simpatic, care apare in seria de desene animate Looney Tunes si Merrie Melodies. El a  luat nastere din desenele lui Tex Avery si Robert McKimson in anul 1940 in Brooklyn, New York.

 In spatele vocii lui Bugs Bunny se afla Mel Blanc, iar muzica a fost compusa de Carl Stalling, Milt Franklyn si William Lava. Bugs Bunny are un accent ce combina dialectele din Bronx si Brooklyn.  Replica sa ce a pus pasii catre celebritate este  binecunoscuta "What's up, Doc?" rostita de cele mai multe ori in timp ce roade un morcov. 
  Oficial, Bugs Bunny a aparut pe 27 iulie 1940 in filmul de animatie A Wild Hare. Iepurele animat a aparut  in peste 150 de seriale, , fiind difuzate frecvent la TV chiar si in prezent. Deseori Bugs Bunny are puterea de a schimba realitatea dupa bunul plac si chiar de a se juca cu legile fizicii, fiind considerat cel mai istet personaj de desen animat. Cu toate astea, daca devine rautacios si egoist toate puterile lui dispar, nereusind sa-si invinga adversarul. Unul dintre cei mai cunoscuti dusmani ai sai este vanatorul Elmer.
Desenele ce il au ca protagonist pe Bugs Bunny par a nu imbatrani niciodata. In 1996 apare in filmul "Space Jam" alaturi de baschetbalistul Michael Jordan, iar in prezent iepurele este logo-ul Warner Bros. Datorita felului sau de a fi, aproape mereu, Bugs castiga toate aceste conflicte. Acest aspect este mai evident in filmele regizate de Chuck Jones.

 Temandu-se ca publicul isi va pierde simpatia pentru un agresor care castiga intotdeauna, Jones a descoperit metoda perfecta de a-l face mai simpatic pe Bugs, introducand un personaj care in prealabil sa-l agreseze, sa-l ameninte sau sa-l insele pe iepuras.  Dupa ce a fost ofensat in aceste moduri, Bugs isi spune arhicunoscuta replica: „Desigur, iti dai seama ca asta-nseamna razboi“, iar din acest moment, publicul isi da acordul  de a se razbuna sau de a se apara, pentru ca a dobandit acest drept.

In filmele altor regizori, cum ar fi Friz Freleng, Bugs ii ajuta pe cei cu probleme, creand astfel circumstante atenuante pentru dezastrul pe care il provoca ulterior.

Insa atunci cand se intalneste cu alte personaje pozitive cum ar fi Cecil Testoasa, in filmul „Testoasa infrange iepurele“, Bugs va pierde competitia cu acestea, increderea in sine intorcandu-se in acest caz impotriva lui. Insa simpaticul iepuras nu renunta, continuand sa isi foloseasca strategiile si istetimea pentru a invinge mereu si a castiga lupta cu buna-dispozitie.

Bugs Bunny este un pacalici modern. Porecla lui „Bugs“ sau „Bugsy“ inseamna „nebunatic“ si cu siguranta va inveseli inca multe generatii de copii si nu numai.

Written by