Biertan- locul unde nimeni nu divorta

Situat la o distanta aproape egala de orasele Medias si Sighisoara, in centrul Podisului Transilvania, Biertan a fost si este in continuare un important centru mestesugaresc  si viticol, fiind cunoscut pentru vinurile produse aici, dar si pentru Biserica fortificata, una dintre cele mai bine conservate biserici fortificate din Transilvania, care atrage anual mii de turisti.

Prima atestare documentara a asezarii Biertan dateaza din anul 1283, atestare facuta de locuitorii de atunci ai asezarii, sasii, iar din anul 1397 este atestat ca cetate, in urma fortificarii Bisericii din centrul asezarii. Importanta sa pentru zona deriva si din punct de vedere religios, Biertan fiind pentru aproximativ 300 de ani (1572- 1867) sediul Episcopiei Evanghelice.

Denumirea de Biertan are radacini in limba maghiara unde inseamna „Dealul lui Berth”.

De-a lungul timpului, asupra asezarii si-au pus amprenta trei comunitati distincte, fiecare cu obiceiurile si traditiile sale, care au reusit sa dea un specific locului si sa creeze un peisaj cultural deosebit de important pentru istoria si evolutia culturala a localitatii Biertan; populatia saseasca care a fost colonizata in Transilvania in secolul al XII-lea si care in perioada de dezvoltare economica  a Biertanului, suprapusa secolelor al XV-lea si al XVI-lea, era majoritara in localitate, fapt ce a dus la organizarea vietii localitatii specifica stilului sasesc, cu asezarea caselor in jurul pietei centrale, deasupra careia se afla biserica fortificata, stil denumit si franconic. Cea de a doua comunitate era cea a romanilor, care au fost mentionati in aceasta localitate, abia in secolul al XVIII-lea si care aveau ca ocupatie principala cresterea animalelor, in special a oilor. Cele doua biserici ortodoxe construite dovedesc stabilitatea comunitatii romanilor in zona, dar si continuitatea lor. Cea de a treia comunitate stabilita in zona, a fost cea a tiganilor, fiind chemati de sasi sa lucreze ca zilieri, si care s-au stabilit catre partea de sud a localitatii. 

O caracteristica a localitatii Biertan, pastrata  pana dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, a fost targul organizat saptamanal unde negustori din zonele din imprejur isi vindeau marfurile, iar locuitorii isi expuneau propriile mestesuguri. Targul se tinea de doua ori pe an, primavara si toamna, pe 14 aprilie si pe 21 septembrie.

Ce poti vizita in Biertan?

Cel mai important obiectiv turistic din Biertan este Biserica fortificata, situata in centrul localitatii, fiind construita pe o colina acoperita cu paduri si vita de vie, din motive de aparare. Biserica fortificata este extrem de importanta prin valoarea sa istorica, religioasa, estetica si arhitecturala, fiind construita in stil gotic tarziu cu elemente specifice Renasterii, ceea ce a dus in anul 1993 la includerea sa pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO. Biserica cu trei nave reprezinta edificiul central al ansamblului fortificat; aici putandu-se vedea si astazi frescele ramase din secolul al XVI-lea, fiind una dintre cele mai bine conservate biserici fortificate din cele 300 care au fost construite intre secolele XV-XVI.

Rolul sau de aparare a comunitatii in perioade de primejdie este reprezentat de etajul fortificat construit in secolul al XVI-lea, care era prevazut cu ferestre de tragere. Un alt rol de aparare este reprezentat si de sistemul de blocarea a usii cu 15 zavoare, care adapostea atat tezaurul din biserica, cat si lucrurile de valoare ale locuitorilor, camera fiind numita sacristia. In aceasta camera turistii pot vedea unelte ale mestesugarilor din Biertan sau tablouri. Altarul bisericii este considerat ca fiind cel mai mare din Transilvania, fiind construit din 28 de tablouri infatisand scene biblice.

Turnul sau bastionul inchisoare avea o destinatie inedita, insa foarte folositoare pentru societatea traditionala de atunci. In camera mica a turnului, cu un singur pat, o singura farfurie, un singur tacam si o singura cana, erau inchise perechile care voiau sa divorteze. Timp de doua saptamani ce doi soti trebuiau sa imparta totul, astfel avand timpul necesar pentru a se putea impaca. Se spune ca timp de aproape 300 de ani, toate perechile care au ajuns in camaruta si care voiau sa se desparta au renuntat dupa cele doua saptamani la ideea separarii.  Si astazi turistii pot vedea camaruta care a impacat de-a lungul timpului perechile care voiau sa se desparta.

Turistii care viziteaza localitatea Biertan, pot avea ca alternative de agrement practicarea de mountainbike pe traseele de pe dealurile din Biertan, excursii pe diferite trasee unde se pot admira peisajele pitoresti sau se pot inscrie pe perioda weekendului la Medieval Treasure Hunt, circuit in care turistii sunt supusi unor probe pline de mister medieval.

Cum poti ajunge in Biertan?

Cu masina se poate ajunge pe drumul judetean DJ 141 B, ramificatie a drumului national DN 14 Medias- Sighisoara. Cu trenul, cea mai apropiata statie pentru trenurile InterRegio este Medias, iar pentru cele Regio cea mai apropiata este CF Dumbraveni, la aproximativ 9 km de Biertan.

Surse foto: pippins.me.uk, turismland.ro, turism.bzi.ro

Written by