Ranca, statiunea care iti rasfata simturile

Stresul cotidian nu numai ca te afecteaza fizic, dar are si afecte negative asupra psihicului acestea resimtindu-se in stari de oboseala, irascibilitate, dar si in lipsa somnului.

Asa ca, pentru a nu te confrunta cu astfel de probleme care te fac sa fii cu moralul la pamant, va propun sa facem o excursie pana in statiunea Ranca…de ce tocmai aceasta statiune? Pentru ca numai un loc situat in inima muntilor te poate face sa te relaxezi complet, sa uiti de grijile cotidiene si singurul loc in care iti poti reincarca bateriile.

Statiunea montana Ranca este situata in Muntii Parang, la altitudinea de 1650m, la distanta de 18 km de orasul Novaci.

Dupa revolutia din 1989 s-au creat conditiile necesare, cu facilitati moderne pentru dezvoltarea unei statiuni care sa ademeneasca turistii.

Atractiile turistice sunt multiple: lacurile glaciare “Rosiile”, “Calcescu”, “Mija”,”Lacul Verde”, varfurile montane de o deosebita frumusete precum: “Carja”,”Mandra”, “Stoienita”, “Setea Mare”, “Mohorul”, “Papusa”, “Parangul Mare”, despre care se stie ca ofera cele mai frumoase peisaje si te incarca cu energia de care ai nevoie.

Pe langa acestea, lacurile de acumulare “Vidra”, “Petrimanul”, “Galbenul” din complexul hidrotehnic Lotru, imbogatesc peisajul transformandu-l intr-unul de vis.

Tot in apropierea statiunii, puteti vizita Pestera Muierii, aflata in marginea sudica a Muntilor Parang. Trebuie sa stiti despre aceasta ca adoposteste povesti uimitoare; a adapostit in timpul razboaielor femeile si copiii, de unde si numele pesterii. Este prima pestera electrificata din Romania si are o lungime de 7000 m. si aceasta are “punctele ei forte”:”Domul Mic” cu aspect asemanator unei cupole gotice, “Sala Altarului”, “Valul Altarului”, “Amvonul”, “Candelabrul Mare” si imaginea “Stancii Insangerate”, denumita astfel datorita scurgerilor oxidului de fier.

Alte cateva atractii sunt: “Valul Muierii”, “Bazinele Mari”, “Cascadele Impietrite”, “ Dantela de Piatra”, “Poarta”, “Sala cu Guano”, “Sala Turcului”, dar si “Galeria Ursilor” care este un adevarat cimitir de resturi scheletice ale ursilor, leilor, hienelor, lupilor, caprelor salbatice, dar si ale porcilor mistreti.

Pestera Polovragi este un  alt obiectiv turistic de care poti fi indiferent, mai ales ca ascunde atat mister;

Aflam ca, in constiinta localnicilor, exista o credinta conform careia, liderul geto-dacilor, Zalmoxe, ar fi locuit in Pestera Polovragi. Tot de la ei aflam ca aici se prelucra o planta foarte rara numita polovraga, utilizata ca remediu impotriva bolilor. Acesta este o legenda consemnata de Alexandru Vlahuta in “Romania Pitoreasca”, 1901, prin descrierea zeului protector Zalmoxe care indemna docii la lupta, iar legenda spune ca “stropii care se preling acum pe steiurile pesteri reprezinta lacrimile lui, care deplang soarta poporului dac cucerit de romani”.

Este o pestera umeda si calda, iar in functie de impuritatile pe care le transporta apa in galeria principala, aceasta isi schimba culoarea  din aval catre amonte, pe portiuni care au capatat denumiri precum:”Bolta Insangerata”, “Camera Alba”, “Sala Divina”.

Are 800 m care pot fi vizitati si care candva, au adpostit daci, vraci, copii, femei, batrani, calugari, fiecare dintre ei lasand un semn vizibil in pestera.

Este foarte interesanta din punct de vedere geomorfologic: dantelarii de turturi stalactitici, coloane intermediare, domuri, palcuri de stalagmite, bazine adanci, scurgeri parietale argiloase, ocru de pestera, etc., unele dintre forme capatand chiar denumiri gratie spectaculozitatii lor.

Cei care viziteaza acesta pestera trebuie sa stie ca acum aceasta este ”populata” de aproximativ 300 de lilieci….asadar, atentie!

Statiunea Ranca este inconjurata de paduri de stejari, mesteceni, brazi si frasini, mediul perfect de unde poti respira un aer curat, un adevarat mediu curativ pentru sanatatea noastra, mediul unde galagia nu a invadat, unde praful nu are loc…

Daca vreti si relaxare si distractie, sa stiti ca le puteti avea pe amandoua, pentru ca statiunea va rasfata si cu trei partii de ski, unde se pot distra si amatorii de adrenalina, dar si cei care vor sa puna pentru prima data schiurile in picioare.

Traseele sunt divesificate, locurile de odihna, de asemenea…

Ca sa te simti bine si sa te relaxezi, nu ai nevoie sa mergi in alta tara….tara nostra are un relief diversificat, unde fiecare isi poate gasi ceva care sa-i faca placere. Avem multe obiective turistice, multe locuri splendide de care multi nu au auzit si cu atat mai putin, le-au vizitat si cu toate astea afirma ca nu au ce sa vada in Romania; eu ii contrazic, ai ce sa vezi, trebuie doar sa deschizi ochii si sa incerci sa valorifici mai mult ce are tara noasta, nu sa o denigrezi…

 Romania este o tara frumoasa, care are multe de aratat si de oferit, in ciuda faptului ca este o tara saraca din punct de vedere financiar.

Iar referitor la statiunea Ranca, este un "focar" de frumusete naturala, locul perfect pentru relaxarea mintii si a corpului, un adevarat mediu curativ de unde iei cu tine prospetimea aerului din inima muntilor.

 

Written by