Libertatea falsa, propria-ti inchisoare

Desi in mod oficial libertatea are o singura definitie, in realitate insa lucrurile stau altfel. Fiecare om isi defineste propria libertate si se substituie in mod inconstient unor reguli ce transforma libertatea intr-un segment inchis. Astfel egalul dintre libertate si “a face tot ce iti trece prin cap” intra la apa si te trezesti mai tarziu cu dureri de cap (la propriu) cauzate de aceasta libertate falsa.

Ce inseamna libertatea daca in propriul tau joc iti limitezi orizontul cu obsesii nebunesti sau cu vicii care nu te fac decat sa fii in  trend cu dezmatul? Mai poti numi libertate atunci cand esti subjugat de aburii de alcool sau de aromele ce te fac sa uiti de tine?

Libertate pare sa fi fost, dupa parerea unora, si in cea mai asteptata zi din acest an (29 iulie) de sute de tineri din toata tara. “Razvratitii” vremurilor contemporane au fost mai uniti ca niciodata. Au avut in comun betia si mahmureala de dupa, masinile care mai de care mai pompoase, claxoanele si fluierele care formau un fel de imn al zbuciumului din trupurile tinere, indiferenta si multi, multi decibeli. Altfel spus, parada libertatii de prost gust, dupa parerea unora dintre participanti.

Spiritul atat de mult asteptatului eveniment pare sa fi suferit in cei cativa anisori de existenta mutatii serioase. Traditia de manifestare a spiritului liber timp de peste 12 ore de house music pare sa se fi transformat intr-un teribilism. Un teribilism neasumat de tinerii cu frizuri fistichii si machiaje stridente, tineri care traiesc doar clipa nu si viata. Alcoolul, care i-a facut sa uite de ei le-a devenit cel mai bun prieten, iar turatiile motoarelor s-au transformat intr-un fel de oda fara versuri si ceva mai atipica.

Pentru unii a fost, probabil, cea mai “tare” experienta din viata lor. Pentru altii, insa, a fost prima si ultima manifestare a libertatii in acest fel. Iar acest fapt pare sa fie demonstrat de comentariile nu tocmai pro ale celor, putini ce-i drept, care au inteles ca o parada a libertatii inseamna mai mult decat o zi si o noapte de zbenguiala pe plaja. Au inteles ca libertatea lor nu inseamna a face tot ce le trece prin cap in mod irational, ci a face tot ce vor intr-un mod mult mai inteligent si mai creativ. Mai mult decat atat au inteles ca aceasta libertate comerciala si de prost gust se va intoarce candva impotriva lor. Din pacate sunt mult prea putini cei care pun libertatea in balanta inainte de a se lasa prada tentatiei si mult prea multi cei care isi transforma libertatea in propria lor inchisoare.

Written by