Rise of the Planet of the Apes

Abordarea regizorului Rupert Wyatt in una din noutatile cinematografice ale verii – “Rise of the Planet of the Apes” (“Inceputul Planetei Maimutelor”) – provoaca in forta teoria darwinista.
 Concentrate in San Francisco, actiunea si ideea de baza a acesteia il pozitioneaza central pe cercetatorul american Will Rodman (James Franco). Acesta, in cautarea unui leac la Alzheimer si motivat personal prin tatal sau, Charles (John Lithgow – cunoscut pentru rolul spectaculos al criminalului in serie Arthur Mitchell din serialul “Dexter”) suferind de aceasta boala, reuseste in mod aparent sa-si atinga telul: serul ALZ 112 care are forta nu numai de a regenera celulele afectate ale creierului, ci si de a imbunatati capacitatile intelectuale, cognitive. Toate acestea fiind descoperite dupa teste pe cimpanzei, pe un anume cimpanzeu – Cezar.
Intriga e starnita atunci cand puterea medicamentului pare sa fie accelerata de ADN-ul primatei.
Atingand capacitati intelectuale si un IQ uriase intr-un timp scurt, Cezar isi traieste primii ani alaturi de tatal sau adoptiv, Will.
Insa timpul agita mintea lui Cezar si anumite locuri si momente ii provoaca instabilitate emotionala; fapt ce il arunca pe tanarul cimpanzeu intr-un centru special de “ingrijire” a celor asemeni lui.
De aici si pana la a conduce un grup restras dar puternic de cimpanzei spre libertatea padurii si instinctul natural nu inseamna decat o scanteie.
Delicat, splendid construit, cu fir epic rezonabil, chiar posibil, profund si brutal din punct de vedere emotional, filmul a avut premiera in 5 august in Statele Unite ale Americii si atinge o gama variata de subiecte si teme mai mult sau mai putin tabu.
Considerati cei mai apropiati genetic de om, cimpanzeii transpun natura si societatea umana la o scara mai mica, dar intr-o reprezentare fidela. Si, desi titlul nu este cel mai bine ales, filmul garanteaza in cele aproximativ 95 de minute un crescendo de temperament animalic si ratiune umana, prima la om si ultima la cimpanzei.
Cat priveste bugetul, acesta se ridica la aproximativ 93 de milioane de dolari, pentru ca incasarile sa atinga peste 171 de milioane USD – pana la 18 septembrie, doar in Statele Unite. In Romania, filmul ruleaza in cinematografe de sase saptamani pe 24 de ecrane in fata carora a strans aproape 51.600 de spectator, cu incasari de aproape 800.000 RON (conform Cinemagia.ro).

Written by