Warrior

Daca acum o saptamana citeati despre cel mai bun rol pozitiv din istoria cinematografiei moderne – in postura lui V (Hugo Weaving), si acum ceva timp – despre cel mai bun negativ cinematografic – Jokerul lui Heath Ledger, toamna lui 2011 e tulbure.
Pentru ca rolul lui Tommy Conlon (Tom Hardy) e tulbure. Nici alb, nici negru.

Un rol ca viata, surprinzator.
Tommy intrupeaza, alaturi de fratele lui mai mare – Brendan (Joel Edgerton) si tatal – Paddy (Nick Nolte), o familie stricata. Stricata de o mama moarta in saracie si umilinta, de un tata si sot iresponsabil si acoolic si de cateva decizii care le-au marcat urat copilaria.
In timp ce Brendan a luat calea familiei – casatorit si tata – Tommy a fost fortat sa plece cand era mic cu mama sa de langa tata si sa o vada chinuindu-se si murind.
Dupa asta, viata lui Tommy a fost mai mult pelerinaj – prin Marina Statelor Unite, in Irak.
Insa amaraciunea si resentimentele fata de frate si tata l-au mandatat in toate incercarile si, dupa 14 ani de absenta, Tommy revine acasa.
Alimentat de, poate cel mai puternic si real simtamant, ura – Tommy ii cere batranului sa-l scuteasca de pornirile parintesti si sa-l antreneze pentru cel mai mare eveniment de MMA (Mixed Martial Arts) din istorie.
16 cei mai buni luptatori din lume, o gala piramidala, 24 de ore – cinci milioane de dolari.
Gala pare a fi cea mai buna supapa pentru constiinta apasata a mezinului.
Insa povestea ii aduce in acelasi ring pe cei doi frati. Unul – condus de ura, altul de nevoia de a-si ingriji familia.
Prestatia reusita de Nolte este exceptionala, iar cateva cadre cu si despre familia Conlon sunt magistrale.
Insa toata emotia, incrancenarea si durerea surda ale filmului zac in uimitorul actor Tom Hardy. In varsta de 34 de ani, actorul britanic a pasit in scena mare dupa interpretarea excelenta a lui Eames in Inception.
In momentul de fata, Hardy filmeaza personajul principal negativ in a treia parte a splendidului proiect “The Dark Knight” al lui Chris Nolan.
Cat despre Tommy si Warrior, Hardy isi continua ascensiunea agresiv de talentata in industria filmului cu un rol spartan: putine cuvinte – mult inteles, putina bataie – multa lupta.
Warrior si-a avut premiera in 9 septembrie 2011, in Canada si SUA; in Romania, filmul inca nu a aparut in cinema-uri.  Un film care nu are nimic de-a face cu bataile, violenta fizica si luptele MMA. Are mult mai mult.
Asta multumita unor actori maturi, ghidati de regizorul Gavin O’Connor si de o poveste.
Totul cu buget de 30 de milioane de dolari.
 

Written by