RocknRolla

Regizorul Guy Richie si-a creat un stil de a face film cu totul special.
Daca multi dintre regizori isi fixau cateva repere mai mult sau mai putin comerciale din lumea filmului si incercau sa le “carpeasca” in moduri care se voiai complexe si fine, fara sa depaseasca nivelul de nulitati, Guy Ritchie a reusit sa isi creeze si sa-si insuseasca “patratica” lui de lume; o lume cinematografica in care farmecul si naturaletea coexista impecabil, o lume din care imaginatia tasneste ca sangele dupa o bataie londoneza, o lume in care violenta place.
RocknRolla spune povestea unei tipologii de viata intr-un ambient social britanic scabros si amuzant simultan.
Johnny Quid (Toby Kebbell) este un rocker englez alienat, ocupat cu ce se ocupa baietii astia: droguri, bautura si tendinte maniacale – nu neaparat in ordinea asta.
Avandu-l ca tata vitreg pe Lenny Cole (Tom Wilkinson), Johnny trebuie sa se descurce cu o copilarie dura si o situatie profesionala neclara.
Lenny este – asa cum ii place sa o spuna – cel care detine Londra (desigur ca in engleza britanica are un alt efect), un gangster cu trecut bine ascuns, care-si rezolva treburile prin Archy (Mark Strong), omul sau credincios.
Incurcat cu un miliardar rus pasionat pentru tabloul sau norocos, Lenny incepe sa-si vada relatiile si influenta sfidate de o serie de intamplari neprevazute. Intamplari care-l implica pe One Two (Gerard Butler), Mumbles (Idris Elba) si Handsome Bob (Tom Hardy) impreuna cu o gasca de rusi sovietici de rezistenti, Stella (Thandie Newton) – sau dovada ca spendoarea poate avea solduri si stie sa le foloseasca – si doi manageri muzicali posturile lui Mickey (Ludacris) si Roman (Jeremy Piven).
Cu o asa distributie ar fi fost uimitor ca regizorul sa nu reuseasca filmul. Dar a facut-o.
“RocknRolla” e tipul de film pentru telespectatorii care dau pe dinafara de stilul gretos promovat de Hollywood – cu mici exceptii.
Asadar, in cazul in care cautati explozii la cadru, clisee la minut, gloante cat sa falimenteze o industrie siderurgica si platitudini promovate, cu tupeu monumental, drept subiect de film, atunci pelicula nu pierde vreun spectator important.
Aflat sub egida Warner Brothers, “RocknRolla” a avut premiera mondiala in 4 septembrie 2008, la “Festivalul International de Film de la Toronto, Canada”; in Romania, ecranele cinematografice au inceput sa-l ruleze de la 10 aprilie 2009.
Circa 18 milioane de dolari au insemnat bugetul filmului, iar incasarile s-au ridicat la peste 1,5 milioane de lire sterline in weekend-ul premierei (7 septembrie 2008, in Regatul Unit) si aproape 5,7 milioane USD in Statele Unite ale Americii, pana la 21 decembrie 2008.

“A real rocknrolla wants the fuckin’ lot!”

Written by