American Gangster

Denzel Washington si Russell Crowe coboara in strazile din Harlem, New York, pentru a pune in scena unul din cele mai bune filme pe tema in cauza.
Filmul s-a vrut a fi unul biografic, vizand viata traficantului de droguri Frank Lucas. Lucas, interpretat magistral de Denzel Washington, e seful unui imperiu de sute de milioane de dolari in New York-ul anilor ’70.
Ucenic mult timp la unul din marii gangsteri ai Harlem-ului, Lucas ajunge vremurile prielnice unei expansiuni agresive.
Experimentat, educat, cultivat si matur, Lucas rupe tiparele rolurilor mafiotilor. Ridica stacheta.
Regizorul Ridley Scott (acelasi care a regizat Gladiatorul – 2000) a surprins in mod incitant, inteligent, viata de cele doua parti ale baricadei: mafia lui Lucas si politia din New York, prin detectivul in narcotice Richie Roberts (Russell Crowe).
Si daca Frank Lucas a suparat legile naturii mafiei, Richie Roberts si-a pus in cap toata sectia de politie prin faptul ca a predat o captura de un milion de dolari nemarcati, fara sa-si ia nicio parte.
Asadar, Lucas rescrie regulile jocului prin cateva importuri de heroina direct de la producator – Vietnam. Si pentru ca tara asiatica este in plin razboi civil in acel moment, Lucas isi asigura cel mai sigur transportator: armata Statelor Unite.
Rezultatul e de impact – droguri de doua ori mai puternice la un pret de doua ori mai mic. Concurenta se irita, tensiunea creste.
Insa trasatura unica a filmului este lipsa excesului de gloante si a violentei facile. Iar asta face ca putinele momente cu arme sa fie cu atat mai impunatoare.
Lansat in 2007, filmul ii mai strange in distributie pe Josh Brolin, Armand Assante si Ted Levine.
Pelicula a confirmat si la capitolele premii si box office. Astfel, American Gangster a fost nominalizat la doua premii Oscar in 2008 pentru Cea mai buna regizare artistica si Cel mai bun rol feminin secundar – Ruby Dee in rolul mamei lui Frank Lucas; filmul a mai atras trei nominalizari la Globul de Aur 2008 pentru Cel mai bun regizor – Ridley Scott, Cea mai buna drama si Cel mai bun rol principal intr-o drama – Denzel Washington.
Box office-ul prezinta un buget de aproximativ 100 de milioane de dolari si incasari globale de circa 265,5 milioane USD.
Box office-ul romanesc a adunat peste 35.000 de spectatori care au platit in jur de 506.000 de RON (circa 207.000 USD, conform cinemagia.ro) pentru a vedea cele doua intrupari ale visului american: Frank Lucas si Richie Roberts.

Written by