Snatch

Ca si cum ai merge la Ateneu imbracat in trening, cu ochelari auriti – suflati, evident – si parfumat cu un lichid facut pe vapor, care ar evacua un grajd cu porci in 10 secunde.
“Snatch”.
Daca i-il servesti fara creditele din incipit si final, cunoscatorul surade din primele cadre, odata ce “simte” implicarea lui Guy Richie in proiect.
Ceea ce face din filmul “Snatch” o reusita indiscutabila este numitorul comun pentru toate celelalte reusite: povestea. Un film slab “maltrateaza” o poveste sau mai multe deja spuse, un film bun vine cu o poveste – da – buna. Ei bine, “Snatch” e matroana in camera de asteptare  plina cu calugarite, la un cabinet ginecologic.
Povestea lui Turkish (Jason Statham), un promotor de box ilegal in lumea sordida a Londrei, vine ca o portie zdravana de saliva pe catafalcul siroposeniei si mediocratiei promovate in atatea cazuri dureroase de Hollywood.
Alaturi de Tommy (Stephen Graham), Turkish incearca sa se faca “unsuros” pentru a urca pe scara sociala atat de nesigura si putreda a ilegalului londonez. Printre indivizi cu porecle hade si figuri asijderea, cei doi ajung sa priceapa stilul afacerilor pe calea neplacuta. Datori lui Brick Top (Alan Ford) – un gangster dur in gandire si comportament si inovator in calitatea de criminal – Turkish si Tommy intra intr-un joc de sotron in care cinci din sase patrate sunt capcane.
Si al sase-lea se numeste Mickey O’Neil, e tigan si da bine cu pumnii. Acesta e unul din rolurile sclipitoare de pe vremea cand interpretul lui, Brad Pitt, inca era sclipitor.
“Snatch” devine posibil atunci cand violenta primeste un strop de arta, un decor valid, o poveste si consacratul umor britanic.
Filmul a fost lansat in premiera globala in 23 august 2000 in Regatul Unit, iar premiera romaneasca dateaza din 17 noiembrie ale aceluiasi an.
Are patru premii si cinci nominalizari stranse si a ajuns pe ecrane datoria unui buget de aproximativ 6 milioane de lire sterline. In weekend-ul premierei a strans peste 3,1 milioane de lire, in Regatul Unit; pana la 11 martie 2001, incasarile atinsesera peste 30 de milioane de dolari, in SUA.

“Snatch” – multiculturalism in criminalitate.

Written by