True Grit

“Baltagul” in varianta americana, asta este filmul “True Grit” (“Adevaratul curaj”).
Povestea este centrata pe Mattie Ross (Hailee Steinfeld) in varsta de 14 ani; aceasta afland de uciderea tatalui ei, Frank Ross, de catre ajutorul sau – Tom Chaney (Josh Brolin), trateaza legea cu mari reserve si porneste dupa dreptatea in stare pura.
Fata angajeaza unul din cei mai duri serifi din vest – Rooster Cogburn (Jeff Bridges), impreuna cu care vrea sa vaneze ucigasul parintelui ei.
Situatia prezinta o asemenea evolutie incat preeria din vestul salbatic este cutreierata de doi serifi si o fata incapatanata, totusi naiva. Asadar, alaturi de Cogburn si LaBoeuf (Matt Damon), Mattie Ross reface traseul tatalui ei, ca o adevarata Vitoria Lipan in cautare de justitie, insa cu un “baltag” ceva mai modern, cu pat, catare si praf de pusca.
Regizorii peliculei, Ethan si Joel Coen, au facut o treaba splendida din a prezenta o poveste in afara tiparelor
Pentru unii, Matt Damon si Jeff Bridges vor surprinde in postura de serifi undeva in tinutul Californiei in a doua jumatate a secolului XIX si inceputul secolului XX; vor surprinde datorita trecutului lor de actori in prestatii ceva mai “moderne”. Insa ambii interpreteaza fara cusur roluri de altfel dificile datorita respectarii veridicitatii culturii acelor vremuri.
Vremuri care se dovedesc transpuse cu maxima decenta, fara derapaje usor de produs, pentru ca si Vestul Salbatic are cliseele sale (multumesc, Hollywood!).
Fara abordari megalomane, cu echilibru in crearea atmosferei si a naratiunii, “True Grit” impresioneaza prin placerea de a povesti o intamplare speciala in care tanara Hailee Steinfeld “ridica” bine un rol greu.
Avandul ca producator executiv pe Steven Spielberg, filmul a debutat in 14 decembrie 2010 in New York, pentru ca romanii sa-l poata vedea pe ecranele cinematografelor din 25 februarie 2011.
In tot acest timp, pelicula a fost nominalizata la 10 premii Oscar, reusind sa acapareze 22 de recunoasteri si alte 73 de nominalizari.
Filmul a profitat de un buget de aproximativ 38 de milioane USD. Weekend-ul premierei a insemnat incasari de aproape 25 de milioane de dolari, iar data de 24 aprilie 2011 a consemnat o cifra de peste 171 de milioane in SUA.

“True Grit” – curaj, vest si salbatic.

Written by