The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Pornita ca o biografie cinematografica, avand tonul dramatic inerent, pelicula in cauza poate fi transpusa intr-o vorba veche: e mai bine sa nu-ti cunosti idolii.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford pe care-l vom numi simplu Jesse James din motive de spatiu editorial, e inca un film in care Brad Pitt – co-protagonist – confirma, daca mai era nevoie, uimitorul talent actoricesc.
Interpretand legenda haiduceasca americana Jesse James – un talhar renumit, din SUA secolului al XIX-lea – Brad Pitt propune si impune un rol extrem de profund in zbucium, tenebros in imprevizibil, seducator in poveste.
Regizorul Andrew Dominik a dezvaluit publicului, in 2007, viziunea sa asupra sfarsitului celui ce a ajuns un mit anti-sistem.
Povestea de fata exista datorita antitezei eroului Jesse James cu Robert Ford (Casey Affleck – fratele mai tanar al lui Ben Affleck). Tanar cu asteptari si entuziasm, Ford cauta cu toata daruirea sa se alature bandei conduse de outlaw-ul James. Fara succes, insa. Fascinat pana la idolatrie in copilarie de simbolul Jesse James, Ford descopera acum ca proiectiile sale nu sunt tocmai ceea ce arata James in realitate. Deziluzionat si frustrat, Ford incepe un dur proces psihologic de reprioritizare si ajunge in punctul in care se va intoarce impotriva celui pe care l-a admirat intreaga sa copilarie.
Cumva atipic curentului cinematografic comun, prin dezvaluirea inca din titlu a deznodamantului, filmul se bazeaza pe procesul prin care se ajunge la final, si pe implicatiile sale – o constructie grea, dar reusita in cazul de fata.
Jesse James dureaza undeva la doua ore si 40 de minute – lung si plictisitor pentru o minte slaba, incarcat emotional si intelectual in caz contrar. Pe alocuri, poate parea greu de inteles, insa merita rabdarea pentru un final in care toate se leaga sublim si dramatic.

E de apreciat prestatia lui Casey Affleck intr-un rol deloc usor de controlat, situat intre deziluzie si maturizare fortata, rezultand o relationare Pitt-Affleck ce s-a dovedit castigatoare.
 

Written by