Wall Street

Banii stimuleaza aceeasi parte a creierului ca si cocaina. Informatia a fost prezentata intr-un documentar recent realizat pe tema crizei financiare globale actuale.
Michael Douglas, in rolul lui Gordon Gekko, inseamna cinismul cu un zambet “la inaintare”. Douglas face dintr-un personaj ca maharul din Wall Street – Gekko – un adevarat modelator al psihicului. Pentru ca el stie ca, prin natura umana, omul vrea sa traiasca lucruri bune, sa le vada si sa le scoata de unde nu sunt.
Sa faci bani si sa ajuti oamenii.
In capitalism, asezarea asta de cuvinte e non-sens. Legea pietei libere nu lucreaza decat la doua capete, in general invaluita in perfidie.
Oliver Stone, regizorul filmului, ii pune pe Douglas si Charlie Sheen intr-o poveste cu multe cadre “tacute”. Asta este si farmecul “Wall Street”, lipsa excesivei butaforii cu care Hollywood prosteste sau incearca sa o faca.
Totul e pus acolo, atunci si in momentul acela al liniei epice.
E un film al paradoxului; o creatie in care povestea tulbure e prezentata intr-o atmosfera linistita.
Totul curge de la sine, iar naturaletea lui Douglas primeste alaturi de un suflu de noblete, un Charlie Sheen “crud” si stangaci pe alocuri. Fara insa a stirbi din farmec.
Farmec al cui, pentru ce, in ce sens?
Ideea e una simplista: brokerul bursier Bud Fox (Charlie Sheen) incearca sa-si faca un nume pe Wall Street si va invata rapid cum se fac finante de la unul din cei mai rapace si complecsi jucatori la bursa din State – Gordon Gekko.
O supozitie, o nuantare, o impresie, un zvon – si tavalugul cifrelor “izbeste” teleimprimatoarele bursiere.
Intr-o lume in care o privire si un ton mai nu stiu cum schimba posesorii a milioane de dolari, falimenteaza companii si creeaza, alimenteaza si sting vendetta financiare, Bud invata rapid, dar mai ales dureros de ce etica profesionala este tabu pe Wall Street.
Prestatia lui Douglas a devenit emblematica pentru stilul cinematografic clasic, insultator la adresa comportamentului bezmetic actual al cinematografiei nord-americane.
O prestatie rasplatita cu un Oscar si un Glob de Aur in 1988 si care a furnizat una din replicile de “Hall of Fame” ale istoriei filmului: “Greed is good!”
Lansat oficial in 11 decembrie 1987 in SUA, “Wall Street” a atras aproape 44 de milioane USD, pe un buget de aproximativ 15 milioane de dolari.

“Wall Street” – money never sleeps.

 

Written by