Interviu cu actrita Claudia Motea inaintea spectacolului de gala Iubeste-ma AMERICA

Joi, 18 octombrie, ora 19:30, va avea loc spectacolul de gala Iubeste-ma AMERICA, un spectacol extraordinar organizat sub egida Romania Film. Iubeste-ma AMERICA este un one woman show, un spectacol de teatru si film al carui concept regizoral este cu totul nou.

In acest interviu pentru National Magazin, acrtrita Claudia Motea ne va vorbi despre ce inseamna spectacolul Iubeste-ma AMERICA, cata munca se afla in spatele realizarii unui astfel de proiect, care este conditia emigrantului roman si despre planurile sale profesionale pe viitor.

 

 

  1. Ce aduce nou spectacolul Iubeste-ma…AMERICA atat in fata publicului roman, cat si in fata publicului strain?

In primul rand este vorba despre conceptul regizoral inedit, de un spectacol de teatru si film si totodata multitudinea personajelor; un actor intr-o piesa de teatru care interpreteaza opt personaje. Ceea ce mai aduce nou este o instiintare a publicului roman, este experienta de viata a unui emigrant artist roman, ajuns pe pamanturile Americii.

 

  1. Cum a fost sa interpretati personaje atat de diferite? Ce reprezinta acestea in evolutia personajului Stela?

Eminescu spunea ca in fiecare om exista un sir nesfarsit de oameni. Cred ca actorul este privilegiat intr-un fel pentru ca prin talentul lui, prin dorinta lui, prin crezul lui artistic reuseste sa sondeze in profunzime in interiorul lui si sa poata descoperi celelalte personaje, diverse feluri de oameni. Acesta este un lucru care i se intampla si Stelei. Toate personajele din piesa, chiar daca sunt rupte din realitate, pot fi considerate si personaje simbol. De exemplu, mama este simbolul protectiei, simbolul ingrijorarii; bunica este simbolul intelepciunii, tiganca, Laleaua Neagra, poate sa fie cautarea, prezicerea, viitorul.

 

  1. Poate fi asemanata imaginea personajului Stela cu imaginea emigrantului roman ?

Cred ca Stela este si ea un simbol al artistului emigrant roman, iar in toata piesa se vorbeste de fapt despre conditia artistului si despre conditia emigrantului roman, oriunde s-ar afla in lume. Piesa este o reflexie a Stelei, exact asa cum este ea, cu dorintele ei, cu visurile ei, cu nazuintele ei, cu iubirea pe care o are pentru America.

 

  1. Poate fi privit mesajul ca si crezul fiecarui om in mai bine?

Da, pentru ca in primul rand Stela este o luptatoare si desi trece prin multe peripetii pentru a se adapta si a supravietui pe un teritoriu nou, ea nu se dezice de la crezul ei in viata, in iubire, in adevar, in bine si frumos.

 

  1. Cata nevoie are un artist roman de sprijinul consulatului pentru a putea sa isi practice meseria intr-o tara straina?

Orice artist cred ca e bine sa primeasca un ajutor real de la cineva care are o buna intentie. Normal, caci eu voi pleca acum si voi juca sub egida Uniunii si Ligii Societatii Romano-Americane, a carei presedinta este Daniela Istrate si sper din tot sufletul sa pot fi sprijinita si de Consulatul roman din Los Angeles pentru ca avand acesata sigla este ca o protectie, oamenii vor fi mult mai atenti, inclusiv asupra reclamei care se va face acestui spectacol, Iubeste-ma AMERICA!

 

  1. Cata munca se afla in spatele acestui spectacol si ce presupune aceasta?

In primul rand pentru ca am scris aceasta piesa fiind inspirata din viata mea, deci este in primul rand acea experienta de viata si de traire continua cotidiana care este de nepretuit. In al doilea rand este truda cunoasterii si a invatarii rolurilor, a filmarilor, a expunerii si a jocului; dupa aceea cand sunt spectacolele si in timpul derularii lor. In genere pentru a duce la desavarsire artistica un personaj este o munca asidua, continua si chiar daca ai premiera tu ca actor te uiti si mai mult sa perfectionezi si sa sondezi sufletul uman al personajului tau, atat in timpul repetitiilor cat si si dupa spectacole.

 

  1. Care au fost locatiile in care s-a jucat acest spectacol si cum a fost el primit de publicul de acolo?

In primul rand premiera acestui spectacol a avut loc in 2007, in Canada, in Ontario. Acest spectacol a fost inclus intr-un festival de teatru London Fringe Festival si s-a bucurat de un succes foarte mare transpus in nenumarate premii: Premiul de Interpretare, Premiul pentru cea mai buna piesa scrisa, Premiul de Popularitate, Premiul pentru cea mai buna productie, si totodata s-a bucurat de o nominalizare pentru Premiul de Excelenta in teatrul canadian. A fost prezentat pe scena teatrului canadian in orasele Hamilton, Sarnia, Toronto. Dupa aceea a avut mai multe reprezentatii in Los Angeles si chiar au fost si cateva specatacole radiofonice la un teatru local din Los Angeles. In tara, debutul versiunii romanesti a fost in 2010 la Teatrul de Comedie, la Teatrul Notara, la Teatrul Evreiesc, la Centrul Militar in Bucuresti, iar din 2011 se joaca aproape continuu sub egida Romania Film in cinematografele din tara. Profit de acest moment si va invit cu tot dragul, joi la Cinema Scala, la ora 19:30. Va fi un spectacol de gala extraordinar, organizat de Romania Film. Propunea a venit ca o surpriza pentru ca Romania Film a hotarat aceasta inaintea turneului meu din America.

 

  1. Ce presupune acest turneu pe care il pregatiti in acest moment si ce locatii include?

Mai intai incepem cu Los Angeles pe data de 9 noiembrie. Vreau sa subliniez acesta este strict pentru diaspora noastra. Se pare ca pe 15 noiembrie voi avea la Cleaveland. Mi-au fost anuntate deocamdata doar locatiile: Las Vegas, Chicago, se negociaza si la Miami si sper din tot sufletul sa am o continuitate si mai mare dupa aceea pentru ca visul meu este sa duc acest spectacol la New York pentru ca New York-ul este locatia exacta de unde s-a nascut acest spectacol. Stela traieste aceste momente de pe Broadway.

 

  1. Cum a fost momentul in care spectacolul a fost prezentat la Hollywood Fringe Theatre Festival? Ce ati simtit in acel moment?

Am avut 5 reprezentatii in vara aceasta, in luna iunie, la Los Angeles si a fost o experienta extraordinara, a fost pentru ca am avut atat public american, cat si public roman. Vreau sa mentionez acest spectacol, l-am prezentat fiind invitata de americani, la cererea comunitatii americane. Raspunsul a fost extrem de pozitiv, drept dovada ca acum ma reintorc acolo si il joc din nou. Zilele trecute am fost contactata de Presedinta Femeilor de Teatru si Arta din Los Angeles care vine din comunitatea americana si ma asteapta sa discutam pentru ca acest spectacol Iubeste-ma AMERICA sa poata fi jucat de cat mai multe ori si sa implice cat mai mult public.

 

  1. Ce inseamna sa fiti membru al Ligii romanilor de Pretutindeni si ce reprezinta aceasta liga pentru romanii din diaspora?

In primul rand este o onoare, este un lucru care te obliga foarte mult pentru ca oriunde esti vazut ca un reprezentant al romanilor. Eu cred ca prin arta mea reprezint si s-a si spus asta intr-o cronica care mi-a placut foarte mult si atunci am simtit intr-adevar ca sunt recunoscuta ca romanca oriunde m-as duce in lumea asta, lucru pe care il spun cu mandrie. Prin acesta liga imi asum si mai mult responsabilitatea de a transmite mai departe arta dramatica romaneasca oriunde in lumea asta

 

  1. Care este imaginea emigrantului roman in Canada si cum este el privit in comunitate?

De obicei emigrantul roman intra in acea colectie de emigranti din Estul Europei si nu este usor sa emigrezi, depinde in ce conditii vii, cum vii si depinde foarte mult si de felul tau de a fi. Nu pot sa spun ca este o conditie ingrata deoarece Canada ofera oamenilor posibilitatea de a inflori acolo si de a avea o viata frumoasa. Trebuie sa ai credinta si sa muncesti, este ca si aici, de altfel, multe lucruri s-au schimbat, si eu zic ca s-au schimbat in bine chiar daca mai sunt atatea miscari, dar trebuie sa ai un crez.

 

  1. Care sunt planurile profesionale pe care le aveti pe viitor?

Eu sunt un om cu multe vise, un artist care nu inceteaza sa viseza, dar imi place sa visez cu ochii deschisi si sper sa duc mai departe si sa implinesc multe proiecte atat in Romania cat si in America . Acum am acest proiect cu Iubeste-ma AMERICA, acest one woman show, spectacol, teatru, film pe care il voi juca in America si sper in luna ianuarie a anului viitor sa revin in tara si sa fac cateva colaborari cu Fundatia Internationala Mihai Eminescu. Chiar m-am gandit la un spectacol de film si teatru Aforisme brancusiene, Poezii de Nichita si Poeme de Laurian Stanchescu si sper sa realizez un astfel de proiect.

 

  1. Ce ati vrea sa transmiteti cititorilor National Magazin inainte sa vada spectacolul?

Sa incerce sa zambeasca mai mult, sa mearga la mai multe spectacole, sa observe viata si sa primeasca oricand lumina in suflet!

 

Written by